Naletio sam na najbolju pizzeriju u Belgiji. I vrlo brzo uočio jedan veliki problem

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

I OVE smo godine godišnji odmor iskoristili za odlazak u Belgiju i obilazak gradova u blizini Sjevernog mora. Prošle sam godine pojeo jednu od najboljih pizza s mortadelom i pistacijom u Dunkirku u pizzeriji Grazie.

Tijekom dosadašnjih posjeta Belgiji obišao sam sve pizzerije koje su se nalazile na europskim i svjetskim TOP listama, a bile su nam ili usput tijekom vožnje do Belgije ili relativno blizu Antwerpena u kojem smo bili smješteni (Pizza Nuova, La Piola Pizza, nNea, La Pizza e Bella…).

Krenulo je razočaranjem

Budući da su nedavno objavljene nove TOP liste, pronašao sam na njima tri nove pizzerije koje sam odlučio posjetiti, a onda je uslijedilo razočaranje. Gledajući ocjene i recenzije, shvatio sam da su dvije privremeno, a jedna trajno zatvorena.

Najviše me razočaralo i zbunilo to što je Da Superette, pizzerija iz Genta koju sam pronašao na nekoliko europskih TOP lista, trajno zatvorena. Iako sam se pomirio s tim da će moj ovogodišnji odlazak u Belgiju završiti bez posjeta nekoj novoj pizzeriji, sudbina je ipak odlučila drugačije.

Tijekom jednog povratka iz centra Antwerpena i šetnje ulicama koje vode prema kvartu u kojem smo odsjeli doslovno smo naletjeli na terasu pizzerije prepunu gostiju iznad koje je pisalo La Pizza e Bella. A upravo je to pizzerija koja je ove godine ušla na pomalo nestvarno visoko 11. mjesto europske TOP 50 liste. Pizzeria na čijim je stranicama pisalo da je zatvorena!? Terasa puna gostiju, na stolovima vrhunske napoletane…

Čudno radno vrijeme najbolje belgijske pizzerije

Ušao sam pomalo zbunjen i saznao kako je pizzerija uistinu bila privremeno zatvorena, ali su ponovo počeli raditi, pa sam odmah bez razmišljanja rezervirao stol u prvom slobodnom terminu sljedećeg dana. Sve belgijske pizzerije imaju pomalo čudno dvokratno radno vrijeme. Rade od 12 do 14 i 30, a poslijepodne otvaraju u 18 sati i rade do 21 i 30 pa sam dobio termin u 18 sati, odmah na početku radnog vremena. 

La Pizza e Bella je ove godine proglašena najboljom belgijskom pizzerijom, a visoko jedanaesto mjesto europske TOP 50 liste učinilo me dodatno nestrpljivim i znatiželjnim.

U pizzeriju smo stigli par minuta prije otvaranja, što mi je omogućilo nekoliko brzinskih fotografija interijera bez gostiju za stolovima. Unutarnji prostor je uređen poprilično jednostavno i skladno s dosta malih fotografija po zidovima, dok se u stražnjem dijelu nalazi prostorija s velikom krušnom peći. Ambijent je ugodan, atmosfera poprilično opuštena. Jedva sam dočekao da nam konobar donese jelovnik.

 

Neobična ponuda

La Pizza e Bella ima pomalo neobičnu ponudu pizza koje su podijeljene u tri kategorije: La Margherite, Le Clasicche i Le Pizze Gourmet. U nadjevima se trude koristiti što više domaćih sastojaka od lokalnih proizvođača, a poprilično forsiraju sir, pa se tako osim uobičajene mozzarelle u većini nadjeva nalaze i pecorino, provola i parmezan.

Na svojoj dosta dobro uređenoj internetskoj stranici sami su istaknuli kako prave napoletanske pizze koje su prilagodili novim generacijama i novim trendovima na tržištu.

Nazivaju to Generation 2.0, a upravo mi je to rekao Igor Zagajski, APN-ov ambasador za Hrvatsku, kad mi je što jednostavnije pokušao objasniti razliku između tradicionalne i moderne napoletane. Rekao je da su današnje napoletane u biti napoletane 2.0. To su pizze koje su i načinom izrade i izgledom nešto naprednije verzije tradicionalnih napoletana.

Upravo takve pizze priprema La Pizza e Bella, a mi smo izabrali La Margheritu Tricolore, pizzu s datterino rajčicama različitih boja i Asparagi e Pancetta, pizzu sa šparogama, slaninom i crnim paprom.

Pizze na slikama izgledaju neusporedivo bolje od onih koje su nam poslužene

Kad sam napisao da je ponuda pomalo čudna, mislio sam na izbor gourmet pizza u kojem se trenutno nalazi samo jedna pizza, i to ona sa šparogama koju sam i naručio.

Prošle su godine u kategoriji gourmet pizza imali puno veći izbor. Možda je sezonalnost određenog povrća i sastojaka ono što određuje ponudu, pa se ona mijenja tijekom godine.

Pizze su definitivno vrlo ukusne, tijesto je jako dobre teksture, a sastojci u nadjevima su vrlo kvalitetni. La Pizza e Bella pravi jako dobre moderne napoletanske pizze, adekvatno pripremljenog tijesta s uzdignutim rubovima i tankom sredinom, ali moram napisati nešto što sam odmah uočio.

Pizze na slikama na stranicama pizzerije izgledaju neusporedivo bolje od onih koje su nam poslužene. Možda smo samo pogodili loš dan, međutim pizze koje su nam poslužene svojim izgledom nikako ne mogu opravdati tako visoke pozicije na TOP listama.

Što se samog okusa tiče, fine su i ukusne, ali nekoliko belgijskih pizzerija koje smo posjetili pravi puno bolje napoletane.

Malo razočaranje, ali dosta mjesta za zadovoljstvo

Možda sam ja osobno previše očekivao zbog svega što sam pročitao, a pogotovo zbog visokog mjesta na TOP listama, ali nekako sam očekivao više od trenutno najbolje belgijske pizzerije.

Bez obzira na moje malo razočaranje, bilo je puno razloga za zadovoljstvo. Prvi sam put probao pizzu sa šparogama, a uz nju sam naručio i odlično, poprilično jako, belgijsko pivo Victoriju, koje je dodatno popravilo i pojačalo cjelokupni doživljaj.

La Pizza e Bella je svakako vrhunska pizzerija koja pravi jako dobru modernu napoletanu.

Cijene prilagođene standardu Belgijaca

I za kraj ono što mnoge zanima, a to su cijene. Cijene se kreću od 14 eura za Margheritu do 30 eura za Caravaggio, pizzu s tartufima. Većina pizza košta 18 ili 20 eura, što za belgijske prilike i njihov standard definitivno nije preskupo i pretjerano.

Ako vas put odvede u Antwerpen, lijep i velik belgijski grad, a volite pizzu, svakako posjetite ovu pizzeriju smještenu u samom centru, nedaleko od duge i lijepo uređene šetnice uz rijeku Scheldu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.