Kako osušiti smokve? Donosimo dva provjerena načina i par savjeta

Foto: Shutterstock

SMOKVE su omiljena ljetna delicija - dozrijevaju sredinom kolovoza, a aktualne su do sredine listopada, no dobra vijest je da u njima možete uživati tijekom cijele godine, i to ako ih osušite.

>> Što sve pripremate od smokava? Imamo top ljetne recepte

Sušene smokve jednako su bogate vitaminima i mineralima kao i one svježe, ali i jednako ukusne i svestrane - možete ih dodavati u deserte, sokove ili jesti same kao snack. Ako imate viška smokava, osušiti ih možete na nekoliko načina, a u nastavku pronađite dva provjerena.

Sušenje na suncu

Nakon što ste smokve ubrali, položite ih na plahtu, pazeći da se ne dodiruju, i stavite ih na sunce. Svakodnevno ih okrećite, a na suncu ih sušite četiri do sedam dana. Provjerite jesu li suhe tako što ćete ih stisnuti, a ako se ne vraćaju u prijašnji oblik kada ih pritisnite prstima, znači da su suhe.

Suhe smokve potopite u vruću slanu vodu na 15-20 sekundi, a omjer vode i soli neka bude pola šalice soli na 5 litara vode. Smokve zatim ocijedite i sušite jedan dan na suncu. Suhe smokve spremite u papirnate ili platnene vrećice, dodajte im list lovora i čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu. 

Sušenje u pećnici

Možda najjednostavnija, ali i najbrža metoda je sušenje smokvi u pećnici. Nakon što ste ih ubrali, prepolovite ih i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Smokve u pećnici sušite na najnižoj temperaturi (30 stupnjeva), a vrata pećnice držite odškrinuta kako bi mogla izaći vlaga.

Smokvama će na ovaj način biti potrebno između 3 i 6 sati sušenja, s tim da ih povremeno trebate okrenuti kako ne bi izgorjele. Nakon što se osuše, dobro ih ohladite, spremite u papirnate ili platnene vrećice, dodajte im list lovora i čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu.

>> Jedemo li zapravo mrtve ose u smokvama? Evo objašnjenja uzgajivača iz Dalmacije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.