Burger s avokadom ili kokicama? Evo što nas čeka na Burger Festivalu u Bjelovaru

Foto: Burger Festival/Sandro Sklepić

PRVI Burger Festival u Bjelovaru otvara se sutra točno u podne na Trgu Eugena Kvaternika u sklopu 28. Terezijane, a trajat će do nedjelje, 16. lipnja. Na Festivalu sudjeluje ukupno osam kućica – Institut za burgere by Mate Janković, Chef's burger by Ivan Pažanin, Good Food, Rougemarin, Picnic Mingle & Fun, K Dogs & Briocherie s hranom te Ginglebells i Cocktail bar, koje će biti zadužene za piće.

>> U Zagrebu ih u desetak dana posjeti po 150 tisuća ljudi, sad dolaze u Bjelovar

Mate Janković u Bjelovar stiže sa svoja tri hita – Classicom, Pepper Jackom i Bacon Jalapeno burgerima – a sve ih spravlja od junetine iz hrvatskog uzgoja. Ivan Pažanin Bjelovarčanima će predstaviti Original cheeseburger, Basil Garlic burger te slavni Crispy Kapula burger, a i on ih sve spravlja od junetine iz hrvatskog uzgoja te s posebnim mediteranskim štihom.

Medak dolazi s dirljivom posvetom Bjelovaru

Chef Marin Medak iz zagrebačkog Rougemarina na Festival dolazi s tri prigodno osmišljene kreacije od kojih je svaka na svoj način posveta mladosti i Bjelovaru, gradu u kojemu je služio vojni rok. Prvi je burger Zvijerci koji čine brioche pecivo, junetina, senf-mayo umak, iceberg salata, pečeno jaje, mesni narezak, ukiseljena cikla i chipotle umak. Ovaj je burger posveta bjelovarskoj četvrti Zvijerci na sjeveru grada gdje je, tijekom dugih vojničkih straža, spravljao obroke upravo s mesnim nareskom.

Bjelovarskoj zoni Lepirac, kamo je kao vojnik poslan gasiti požar baš na dan posjeta njegove današnje supruge, Medak je posvetio burger Kokičar Lepirac koji u brioche pecivu grli junetinu, tartar umak, crveno zelje, kokice s cheddar sirom i mladi luk. Treći, jednostavno nazvan Bilogorski burger, posveta je Sireli, nekadašnjem sinonimu Bjelovara kao grada sira. Zato Bilogorski burger u brioche pecivu krije junetinu, senf-mayo umak, salatu, topljeni dimljeni sir, špek, kiseli krastavac i ketchup.

Pohani sladoled za ljubitelje slatkog

No Medakova nostalgična posveta vremenu služenja vojnog roka ne staje samo na burgerima, već se očitava i u desertu koji je pripremio za prvi Burger Festival u Bjelovaru. Riječ je o sladoledu, i to pohanom sladoledu – pohanu Snjeguljicu Medak će na svojoj kućici posluživati s umakom od šljiva i cimeta.

Zadarski Picnic Mingle & Fun u Bjelovaru će prvi put predstaviti svoj najnagrađivaniji burger u državi – Blackie burger, ali i ostatak svoje ponude kao što su Snow Burger, Burger od kozica i Frenchie Burger, kao i svoja osvježavajuća pića, poput Proljetnog gina i Proljetnog spritza.

Burger od avokada s umakom od manga

Iz zagrebačkog Good Fooda pod motom stižu Double Trouble i King of BBQ, koji sadrži dvostruku porciju burgera od domaćeg junećeg mesa, te Avokado Chic(k) s crispy piletinom, avokadom, rikulom, cheddar sirom i mango-curry umakom. Na Festivalu sudjeluje i kućica K Dogs & Briocherie sa svojim slanim corn dogovima, ali i slatkim brioche pecivima punjenima sladoledom.

Sve ove gastronomske delicije pratit će kokteli na Ginglebells kućici, kao i bogat izbor pića na Cocktail baru, a osim bogate gastronomske ponude, posjetitelje očekuje i 10 koncerata – od Parnog Valjka, Vanne i Martina Kosovca, Doris Dragović i Grše do Jelene Rozge, Dine Jelusića, Psihomodo Popa te Sanje, Marinka i Zeca.

Pročitajte više