Strani mediji pišu o posljednjem obroku jednog američkog osuđenika na smrt

Foto: Shutterstock

POZNATO JE da neki američki osuđenici na smrt prije pogubljenja imaju pravo na posljednji obrok po želji. Tako je osuđeni ubojica Jamie Mills iz Alabame na dan pogubljenja naručio poprilično izdašan obrok, a pogubljen je 30. svibnja, gotovo 20 godina nakon što je osuđen jer je čekićem usmrtio dvoje umirovljenika.

Kazneno-popravni odjel zatvora William C. Holman u Alabami, gdje je ovaj osuđenik svoje pogubljenje čekao posljednjih 20 godina, nije štedio na njegovom posljednjem obroku, a dopustili su mu da naruči sve - od jaja, umaka i keksa do goleme plate s morskim plodovima, prenose mnogi strani mediji.

Obilan doručak, plata sa škampima i kamenicama

Osuđenikov doručak bio je zaista obilan, a sastojao se od jaja, umaka, suhih šljiva, zobene kaše i keksa. Tijekom dana posjetila ga je njegova obitelj, a on je cijelo vrijeme na raspolaganju imao gomilu hrane i grickalica - pojeo je čips, čokoladicu te je popio sok od naranče i nekoliko gaziranih pića.

>> Ovo su najbizarniji zahtjevi za posljednji obrok zatvorenika osuđenih na smrt

Za svoj posljednji obrok Mills je pojeo platu s morskim plodovima na kojoj su se nalazila tri velika škampa, dva fileta soma, tri kamenice, tri kolutića luka i punjeni rak. Nedugo nakon posljednjeg obroka dobio je smrtonosnu injekciju.

Što su jeli drugi osuđenici na smrt?

Već smo pisali o osuđenom ubojici čiji je posljednji obrok bio dovoljno velik da nahrani desetak ljudi (pročitajte ovdje), a osuđenik John Wayne Gacey, koji je ubio 33 mladića u Illinoisu 1970-ih, tražio je 12 prženih škampa, kantu KFC-a po originalnom receptu, pomfrit i pola kilograma svježih jagoda.

Lawrence Russel Brewer, rasist osuđen za ubojstvo čovjeka u Teksasu 1998. godine, naručio je dva komada pečene piletine, trostruki cheeseburger sa slaninom, omlet sa sirom, veliku zdjelu pržene bamije, tri fajite, pola kilograma roštilja s pola štruce bijelog kruha, pizzu, tri piva, sladoled od vanilije i maslac od kikirikija.

Robert Dale Conklin, koji je odvijačem ubio svog ljubavnika, a zatim secirao njegovo tijelo 1984. godine u Georgiji, dobio je filet mignon omotan slaninom, škampe pirjane na maslacu s češnjakom i limunom, pečeni krumpir s maslacem, kiselim vrhnjem, vlascem i komadićima slanine, klip kukuruza, šparoge, kruh s maslacem, kozji sir, dinju, pitu od jabuka, sladoled od vanilije i ledeni čaj.

Victor Feguer je osuđen za ubojstvo i pogubljen vješanjem 1963., u dobi od 28 godina, i pokazalo se da je posljednji federalni zatvorenik pogubljen u SAD-u prije moratorija na smrtnu kaznu koji je završio 2001. godine. No prije smrti Feguer je navodno zatražio neobičan posljednji obrok - tek jednu maslinu s košticom, u nadi da će stablo masline niknuti iz njegova groba kao simbol mira.

Pročitajte više