Danska zabranila rezance dostupne i kod nas, mogu dovesti do "akutnog trovanja"

Foto: Samyang Food

DANSKO ministarstvo prehrane, poljoprivrede i ribarstva iz prodaje je povuklo južnokorejske instant ramene marke Samyang, upozoravajući ljubitelje rezanaca da su toliko ljuti da mogu uzrokovati "akutno trovanje".

Procijenjeno je da tri Samyang Buldak proizvoda s rezancima u sebi imaju opasne razine kapsaicina, aktivne komponente čili papričica, a riječ je o Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken i Hot Chicken Stew. Sva tri su povučena iz prodaje u Danskoj.

Razina u jednom pakiranju rezanaca bila je "toliko visoka da predstavljaju rizik od akutnog trovanja kod potrošača", priopćilo je dansko ministarstvo prehrane, poljoprivrede i ribarstva i dodalo da, ako građani imaju ove proizvode kod kuće, mogu ih vratiti tamo gdje su i kupljeni.

Kod nas ih još uvijek ima za kupiti

Inače, Samyangovi proizvodi iznimno su popularni diljem svijeta, a prošle je godine ova tvrtka dosegla rekordan profit od čak 110 milijuna dolara. Njihovi su proizvodi dostupni i kod nas, i to u nekoliko trgovina koje prodaju prehrambene proizvode iz Azije, a o kojima smo pisali ovdje.

>> Ovo su dućani u Hrvatskoj gdje se kupuju mazapan, tteokbokki, tamarind i buldak

Tako smo, primjerice, Buldak 3x Spicy & Hot Chicken pronašli po cijeni od 2.40 eura za 140 grama na webshopu Rice Kakis Asian Store, a već u opisu proizvoda piše da je riječ o rezancima s tri puta više pikantnosti od klasičnih buldak rezanaca, koji su rezervirani samo za najhrabrije i najiskusnije ljubitelje začinjene hrane.

Pročitajte više