Crepes Suzette nazivaju desertom za kraljeve, imamo odličan recept

Foto: Shutterstock

Crepes Suzette je tradicionalni francuski desert i receptura za jednostavan, a prepoznatljiv način pripreme slatkih palačinki. Za ove palačinke se u francuskim turističkim vodičima navodi kako se moraju isprobati barem jednom u životu, o njihovom nastanku postoji nekoliko legendi, a do sada su postale sinonim za luksuz i sofisticirano francusko kulinarstvo. Popularne su među turistima koji ih traže u slastičarnicama i restoranima, pa se tako i mogu naći i isprobati na brojnim mjestima u Francuskoj, osobito Parizu. 

Baza su zapravo klasične, slatke palačinke koje se peku na maslacu, a važno je da su tanke. Ono što zapravo karakterizira ovaj desert je nadjev od šećera i maslaca koji se zagriju na vatri i karameliziraju, dodaje im se sok od naranče i na kraju neko alkoholno piće, najčešće konjak ili liker na bazi naranče. Cijeli recept možete pogledati ovdje i isprobati ga kod kuće. 

Kako je nastao

Zanimljivost ovog deserta je i u tome što o njemu kruži nekoliko legendi i priča o tome kako je nastao. Najpoznatija je ona o tome da ih je slučajno, i to greškom, izumio mladi Henry Charpentier 1895. u kafiću u Monacu.

Prema legendi, sam je ispričao kako je kao 15-godišnjak radio kao pomoćni konobar u kafiću Café de Paris u Monte Carlu, a dok je pripremao umak za palačinke, i to za princa od Walesa, budućeg kralja Edvarda VII, slučajno je zapalio tavu i tako su i palačinke i umak zagorjeli - vjerojatno u postupku dodavanja alkohola u umak.

Kako nije bilo vremena za popravke, morao je servirati desert, a aroma umaka i palačinki se toliko svidjela princu da je zamolio da desert nazovu po njegovoj pratnji, lijepoj francuskoj glumici koja se zvala Suzette Reichenberg. 

Ipak, postoje sumnje u ovu priču jer kako neki izvori tvrde, mladić Henry je bio premlad da bi služio princa, no svakako je on bio taj koji je ove flambirane, francuske palačinke "patentirao" i popularizirao.

Ove se palačinke serviraju preklopljene u trećine i jedu se vilicom i nožem, prelivene umakom, običaj je da se flambiraju na tanjuru i pred gostom, a uz njih se može servirati i kuglica sladoleda od vanilije. 

Kako se priprema

Prvo pripremite smjesu za palačinke: umiješajte brašno i jaja, dodajte mlijeko, slatko vrhnje, aromu vanilije i po želji koricu naranče i miješajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu, a onda ohladite na 2 sata u hladnjaku.

Umak možete pripremiti na nekoliko različitih načina i drugačijih redoslijeda, no svaki recept daje isti ili sličan krajnji rezultat. Palačinke pecite i neka budu što tanje, a onda krenite pripremati umak koji je potrebno servirati dok je još vruć.

Na tavi možete karamelizirati šećer i maslac dok ne postanu smećkaste nijanse, te im dodati sok, koricu i liker od naranče i kuhati dok sav alkohol ne ispari. Možete i miksati smjesu šećera i maslaca, pa ju tek onda zagrijavati na vatri i dodati sok naranče, a možete i pojednostaviti cijeli postupak i u tavu staviti maslac, šećer i narančin sok i zagrijavati, te na kraju dodati alkohol.

Ako se poželite iskušati u flambiranju kod kuće, to možete napraviti tako da alkohol u umak dodate na kraju, kada je umak vruć, te ga kratko zapalite. Palačinke servirajte preklopljene, zalijte ih umakom, posujte s još malo svježe naribane narančine korice i poslužite uz sladoled od vanilije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.