Domaći chef objasnio zašto kuha na jahtama: Izgorio sam u više navrata

Foto: Matija Jagić

MATIJA JAGIĆ, bivši chef zagrebačkog bistroa Brokenships, sada freelance privatni chef i konzultant, osvrnuo se na Instagramu na to kako je postao kuhar na jahti, zašto se za to odlučio te kako se to spustio na dno.

"Izgorio sam, naravno, u više navrata"

"Kako sam postao kuhar na jahti i jesam li napustio high-end kuhinje?

Mnogi kažu da rad na jahtama znači odustajanje od ozbiljnog kuhanja i opisuju to kao čisto ugađanje bogatašima. Ali istina je, uspješan kuhar na jahti često mora biti svestraniji od onog u restoranima. Moja karijera u restoranima bila je gotovo pri samom vrhu. Radio sam u Michelinovim restoranima u Hrvatskoj i inozemstvu, od jedne do tri zvjezdice. I onda sam se odlučio spustiti na dno.

Izgorio sam, naravno, u više navrata – to je u kuhinji jednostavno tako. Uzmeš nekoliko dana off, pročitaš novu knjigu i pogledaš zadnju sezonu Chef’s Tablea i vratiš se ponovo nabrijan jer ipak; na visinama je zrak težak, ali je zato čist. To nije razlog zašto sam se udaljio od restoranskog kuhanja.

Udaljio sam se kad sam shvatio koliko restoranski sustavi za mene nisu održivi. 'Dream job' za mene više ne znači raditi po cijele dane u uskraćenom kolektivu za minimalne plaće samo da bi na kraju dana dobio nečije priznanje. Nisi dio kuharskog vrha ako ne pušiš, ispijaš limenke piva ili litre kave i ne slušaš rock ili punk.

Na jahtama nema mjesta egu i agresiji. Uspiješ ako se možeš prilagoditi i kuhati ono što gosti vole, a ne ono što tvoj ego zadovoljava. Nedavno sam imao goste koji su bili oduševljeni hranom.

Posebno me se dojmilo kako su opisali koliko je iskrena hrana i koliko su fascinirani da se mogu tako dobro prebaciti iz jedne vrste kuhinje na drugu. Jedan dan talijanski minestrone, sutradan borsch, i to na nevjerojatnoj razini. Mislim da su baš to glavne karakteristike koje čine nekoga vrhunskim kuharom u jahting industriji.

Jako je teško s gotovog vrhunca sići na dno i potražiti drugi put, mislimo da nemamo dovoljno vremena ili se bojimo napustiti komfort zonu i početi ispočetka, ali to je možda najbolja stvar koju možemo učiniti da bismo došli do pravog vrhunca. Veselim se trenutnim i budućim ponovnim počecima", napisao je.

Relativno nedavno je Jagić na Threadsu kritizirao Hell’s Kitchen Hrvatska i pojasnio zašto show promiče krivu sliku o tom poslu. Više o tome ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.