U ovakvim posudama nikada ne biste trebali podgrijavati hranu u mikrovalnoj

Foto: Shutterstock

KADA JE u pitanju podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici, općenito se preporučuje da izbjegavate plastične posude. Ipak, neki to i dalje čine, no zašto je tako loše podgrijavati hranu u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici i što se može dogoditi? Evo odgovora.

Ne podgrijavate samo hranu već i plastiku

Kada podgrijavate hranu u mikrovalnoj pećnici, i to u plastičnoj posudi, ne podgrijavate samo hranu već i posudu, a povećana temperatura omogućuje da se kemikalije unutar plastične posude ispuste u hranu koja se podgrijava.

>> Koliko mikroplastike unosimo u tijelo? Nalazi se u mesu, mlijeku, ribi, vodi, zraku

Te kemikalije uključuju bisfenol-A (BPA) i ftalate, koji se mogu akumulirati u tjelesnim tkivima i povezani su s negativnim učincima na zdravlje, a visoke temperature unutar mikrovalne pećnice također mogu potaknuti oslobađanje sitnih plastičnih čestica, koje se nazivaju mikroplastika, u hranu i piće.

Istraživanje Sveučilišta Nebraska-Lincoln iz 2023. godine sve to potvrđuje - znanstvenici su eksperimentirali na dvije posude za dječju hranu izrađene od polipropilena i vrećici za višekratnu upotrebu od polietilena. Posude su bile napunjene deioniziranom vodom ili 3 postotnom octenom kiselinom, namijenjenoj oponašanju mliječnih proizvoda, voća i povrća, koji se obično nalaze u hrani za malu djecu i bebe, a zatim su ih stavili u mikrovalnu pećnicu. 

Otkrili su da je količina nanočestica koje su završile u hrani i tekućini varirala i zaključili da dojenčad i mala djeca koja su jela mliječne proizvode podgrijavane u mikrovalnoj pećnici u svoj organizam tako unose najveće relativne koncentracije mikroplastike. 

>> Najopasniji predmet u kuhinji nije nož, već plastična daska za rezanje?

Što onda izbjegavati?

Iako postoje neke plastične posude koje su označene kao sigurne za podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici, najbolje je uopće ne koristiti plastiku za podgrijavanje hrane, zbog negativnih posljedica koje to može imati na zdravlje. Umjesto toga, radije koristite staklene ili keramičke posude ili tanjure.

Naime, konzumiranje hrane koja je podgrijavana u plastičnim posudama povećava izloženost ranije spomenutim kemikalijama koje su pokazale rizik od bolesti uključujući rak, endokrine poremećaje i probleme s plodnošću te metaboličke i neurološke bolesti. Osim toga, istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine otkrilo je 4.5 puta veći rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti kod ljudi kod kojih je u kardiovaskularnom sustavu otkrivena nanoplastika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.