Veganska Nutella ima manji ugljični otisak, no sadrži jedan kontroverzni sastojak

Foto: Shutterstock

TALIJANSKA korporacija Ferrero potvrdila je lansiranje veganske Nutelle, koja je jučer krenula u prodaju u Italiji, Francuskoj i Belgiji. S prepoznatljivim zelenim poklopcima, veganske Nutelle imaju za cilj zadovoljiti sve veću potražnju za hranom biljnog podrijetla, napisao je Ferrero u izjavi.

>> Veganska Nutella je novi proizvod Ferrera, stiže u europske supermarkete na jesen

Tako umjesto obranog mlijeka u prahu u vegansku Nutellu idu biljni sastojci poput slanutka i rižinog sirupa. Sve to postavlja pitanje ima li veganska Nutella manji ugljični otisak od klasične i je li bolja za okoliš.

Veganska Nutella bolja je za okoliš

Zamjena kravljeg mlijeka za proizvode koji sadrže manje ugljika znači da bi ove veganske Nutelle trebale biti manje štetne za planet od klasičnih, a čak i ako i dalje ispuštaju nešto metana, biljni proteini bolji su za klimu od mliječnih proteina, smatraju znanstvenici.

Ovo je potkrijepljeno podacima s platforme za izračunavanje ugljika CarbonCloud - tamo je izračunano da obrano mlijeko u prahu stvara 15.5 kilograma ugljičnog dioksida po kilogramu, dok slanutak proizvodi tek 0.4 kilograma ugljičnog dioksida, a sirup od smeđe riže 1.77 kilograma ugljičnog dioksida.

Sadrži kontroverzno palmino ulje

Međutim, mlijeko u prahu čini samo mali udio (8.7 posto) u receptu za Nutellu, a problem se krije u drugom sastojku. Naime, da je Ferrero doista ciljao na ekološki prihvatljiv proizvod, prvo bi morali zamijeniti palmino ulje. Palmino ulje, koje pridonosi krčenju šuma u jugoistočnoj Aziji, ostaje ključna komponenta recepta, iako njegov točan udio nije objavljen na etiketi proizvoda.

Palmino ulje je biljno ulje koje se najviše konzumira na svijetu, a usto je i jeftino. Proizvedeno uglavnom u Indoneziji i Maleziji, 80 posto palminog ulja koristi se za hranu, 10 posto za kozmetiku i 10 posto za biogoriva. Ipak, alternative poput uljane repice i suncokretovog ulja emitiraju dva do tri puta manje ugljičnog dioksida od palminog ulja.

Veganska verzija skuplja od klasične

Neki stručnjaci dovode u pitanje i cijenu ovog proizvoda, koji je skuplji od onog na bazi mlijeka. Naime, iako su biljni proteini jeftiniji od mlijeka, veganska Nutella skuplja je od klasične - dok staklenka od 350 g veganske Nutelle košta gotovo 12 eura po kilogramu, klasična verzija stoji između 6 i 11 eura po kilogramu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.