Počeo je ZeGeVege festival, provjerili smo što se fino jede i po kojim cijenama

Foto: Index

POČEO JE 16. ZeGeVege festival, koji se od danas do nedjelje, 8. rujna, održava na Europskom trgu. Otvoren je od 9 do 21 sat, a osim zanimljivih razgovora na pozornici i korisnih radionica, više od 60 izlagača predstavit će veganske i ekološke proizvode, poput raznih biljnih mlijeka, sireva, jogurta, namaza, kobasica...

Za ljubitelje dobre hrane, tu je bogata gastroponuda, koju čini sedam restorana, a nude razne specijalitete - od veganskog cordon bluea, biljne piletine na bazi bjelančevina graška, do sushija, gyoza, falafela, pašticade od seitana, gulaša s biljnim mesom i raznih vrsta burgera.

Restorani su se pobrinuli i za poslastice, pa na ZeGeVege festivalu možete pronaći tradicionalne slastice poput dunavskih valova i čupavaca, ali i mochija i ledenog, kremastog deserta Nice Cream bez dodanih šećera. Festival smo posjetili već prvi dan i kušali što se nudi, a u nastavku donosimo detaljan pregled jela i cijena.

Falafel, etc.

Za početak smo posjetili šator restorana Falafel, etc. i kušali njihove poznate falafele, popularne okruglice od slanutka. Odabrali smo falafel sendvič za 8.50 eura, koji je sve samo ne običan - lepinja je obilno punjena falafelom, salatom, ukiseljenim povrćem, premazana humusom i dvama umacima, a od jedne se porcije mogu najesti i mesojedi.

U istom šatoru možete odabrati i falafel salatu, koja ima iste sastojke kao i falafel sendvič, samo bez lepinje, a i ona košta 8.50 eura. Nude i humus falafel u lepinji za 7.50 eura te humus s povrćem u lepinji za 6.50 eura, a možete naručiti i 6 falafel okruglica s umakom za 6 eura, klasičan pomfrit za 3.50 eura i pomfrit od batata za 4 eura.

Spar

U Sparovom restoranu, u šatoru odmah do Falafela, etc., možete birati između šest slanih i dva slatka jela. Od slanih jela najveći je hit definitivno veganski cordon bleu, biljna piletina na bazi bjelančevina graška, s krumpirićima za 4.50 eura. Osim toga, nude i tri burger-sendviča; jedan s tikvicom i kvinojom, drugi sa špinatom, a treći je biljni pulled pork burger - svaki košta 4 eura.

Od slanih jela još imaju vegansku pitu, sendvič u lepinji za 4 eura i vegansku tortilju za 3.50 eura, a od slatkog nude veganske muffine za 1 euro i veganske čupavce, također za 1 euro.

Pink Pig

Sljedeći na redu bio je japanski restoran Pink Pig, koji u ponudi ima nekoliko slanih i jedno slatko jelo. Od slanih jela tu su sushi salata za 9 eura, kushikatsu, pohani japanski povrtni ražnjići za 5 eura i 5 komada povrtnih gyoza za 8 eura. Od slatkoga, tu je popularni mochi u raznim okusima za 3.50 eura.

Probali smo njihove gyoze i mochi. Iako su gyoze odlično izgledale, okusom su nas malo razočarale, definitivno smo probali i bolje, no zato je mochi popravio dojam. Odabrali smo mochi od banane i čokolade i bio je baš onakav kakav i treba biti - mekan, gumenast i prepun okusa. Po njega bismo se definitivno vratili.

Thai Thai street food

Thai Thai street food bila nam je sljedeća postaja, a ovdje nude četiri jela, tri slana i jedno slatko. Najpopularniji im je pad thai tofu s rižinim rezancima, mladim lukom, korijanderom, kikirikijem i umakom za 10 eura, a nude još i tom kha, juhu s tofuom i rižom za 8.20 eura.

U ponudi još imaju i mango sticky rice s jagodama i borovnicama za 9 eura, no mi smo bili raspoloženi za nešto hrskavo, pa smo odabrali spring rolls s povrćem i definitivno nismo pogriješili - bile su vrlo hrskave, ukusne i savršeno se slažu sa sweet chilli umakom, a šest komada košta 6 eura.

Vegehop

Možda najbogatiju ponudu na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu ima restoran Vegehop. Od slanih jela u ponudi imaju seitan pašticadu za 9 eura, a isto toliko koštaju i gulaš sa sojinim medaljonima i burito s grahom i seitanom. Pad thai sa seitanom ovdje košta 13.90 eura, tofu burger 10.70 eura, a burger od konoplje također 10.70 eura.

U ponudi imaju čak 16 vrsta kolača, čije se cijene kreću između 5.50 i 6.40 eura, a nude dunavske valove, tiramisu, cheesecake, baklavu... Nas je zaintrigirala pašticada, koju serviraju uz dvije šnite kruha. Bila je ukusna, pomalo kiselkasta (možda malo i previše za naš ukus), no porcije su zaista obilne.

OAZA Joyful Kitchen

Na ZeGeVege festivalu sudjeluje i OAZA Joyful Kitchen, i to s nekoliko jela, među kojima se također ističe pašticada s prilogom za 10 eura. Osim toga, nude i veganski kebab za 9 eura, energy wrap i seitan wrap za 8 eura, bučnicu za 3 eura te klasični pomfrit za 3 eura i pomfrit od batata za 5 eura. Od slatkih jela u ponudi imaju štrudlu od višanja za 2 eura, forest fruit za 3 eura i bajaderu za 2 eura, a nude i razna pića.

Superplanty

Najbolje smo sačuvali za kraj, a to je Superplanty i njihov Nice Cream - veganski, kremasti, ledeni i osvježavajući desert bez dodanih šećera. U ponudi imaju 4 okusa, a svaki košta po 6 eura i idealan je desert za one koji paze na liniju, a žele nešto čime će se rashladiti.

Za ljubitelje jagode, banane i mente tu je pink paradise, a ako volite kombinaciju banane, ananasa, špinata i spiruline, odaberite hulk. Ocean dream sadrži bananu, ananas i spirulinu i naš je osobni favorit, a odličan je i onaj posljednji, cacao overdose s bananom, kikirikijem, kakaom i cimetom. 

Trajanje: od 6. do 8. rujna
Lokacija: Europski trg
Radno vrijeme: od 9:00 do 21:00
Ulaz: besplatan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.