Dosadilo vam je spremati klasičan bolognese? Isprobajte ovo

Foto: Shutterstock

NA sam spomen ljute hrane kod nekih ljudi se bude sumnja i strah, najčešće izazvani lošim sjećanjima na jak osjećaj ljutine u ustima. Kod takvih slučajeva se većinom radilo o prevelikim količinama dodane ljutine jer ljubitelji ljute hrane tvrde da svatko može pronaći svoj savršeni ljuti okus, ali ključ je u pravilnom doziranju.

Osim što ljuti umaci mogu pojačati i poboljšati okus nekih jela, redovita konzumacija ljute hrane može imati i prednosti za fizičko zdravlje. Brojna istraživanja su pokazala kako ljuta hrana može pozitivno djelovati na metabolizam, regulaciju tjelesne težine, ali i kardiovaskularni sustav. 

Ako želite jelima dodati puninu okusa, ali i potencijalno postići dobre učinke na zdravlje, vrijeme je da češće počnete koristiti ljute umake u kuhinji, a mi donosimo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći u tome.

Isprobajte hrskava pileća krilca u novom ruhu

Piletinu vole skoro svi; puna je proteina, lako se priprema i dobro se sljubljuje s raznim začinima pa je odličan odabir za isprobavanje novih kombinacija okusa. Ako vam je dosadilo spremati je na klasičan način, isprobajte ljuta pileća krilca. Napravite marinadu od soja sosa, senfa, češnjaka, đumbira i začina po želji te ostavite krilca da se mariniraju preko noći. Dovoljno ih je peći 15-ak minuta uz često okretanje, a zadnjih pet minuta pečenja ih premažite Vrabasco BBQ Original umakom koji će im dati glazuru posebnog okusa. Budući da ovaj umak ne spada u kategoriju najljućih, dobar je odabir za ljude koji tek postaju ljubitelji ljutoga.

Kapsaicin, aktivna supstanca čili papričica, potiče tijelo da otpušta endorfin, jedan od tzv. hormona sreće, pa je ljuti umak dobar odabir i u danima kad osjetite pad energije i raspoloženja. Pogotovo ako se nalazi na hrskavim pilećim krilcima.

Foto: Volim ljuto

Dodajte nove okuse talijanskim delicijama

Za svjež i energičan početak dana iskušajte omlet s dodatkom ljutog umaka. Dovoljno je staviti tek nekoliko kapi Vrabasco Original umaka na omlet i relativno dosadan doručak postaje gurmanski gušt. Radi se o umaku lagane ljutine s izraženom aromatičnošću, pa je odličan izbor za nekoga tko tek počinje s ljutim i želi dati još jedan sloj okusa svojim jelima.

Kad nemamo vremena za kuhanje i treba nam neko brzinsko jelo, svi često odaberemo špagete bolognese iako se to jelo u originalu kuha skoro 2 sata. Osnova je dobro poznata - mljeveno meso (soja ili leća u vegetarijanskim varijantama), sos od rajčice i začini po preferencijama. Sljedeći put kad ga budete radili, dodajte malo ljutine u bolognese kako biste pojačali okuse i dobili nešto drukčiju aromu od uobičajene.

Budući da se radi o talijanskoj kuhinji, koja nije poznata po korištenju ljutine, umak koji će se odlično slagati s bologneseom je Alpinos blago ljuti umak, koji se radi od Jalapeño papričica i daje dozu slatkoće uz moćan osjećaj ljutine.

Foto: Volim ljuto

Kad smo već zašli u talijansku kuhinju, moramo spomenuti i pizzu. Jedni je vole s ananasom, drugi s mljevenim mesom, treći pak s morskim plodovima i svi se kunu u svoju kombinaciju. Poželite li nekad pizzi dodati poseban okus i isprobati nešto sasvim novo, prije nego što odlučite staviti voće na nju, probajte joj dodati ljuti umak poput Brutalero Yellow umaka. Radi se od 2 vrste papričica - Trinidad Scorpion Yellow i Fatalii - koje već svojim nazivima daju naslutiti koliko su ljute. No moćni Brutalero Yellow umak ima posebnu citrusnu notu koja oduševljava mnoge ljubitelje jačih okusa i ljutine.

Žuta boja Brutalero Yellow umaka mogla bi vas zavarati da pomislite kako je puno blaži nego što zaista jest. Iako papričica nije crvene boje, to nikako ne znači da nije ljuta, već upravo suprotno. Neke od najljućih sorti papričica su drukčijih boja, poput bijele, žute, ljubičaste i smeđe. Ako proizvođač koristi velik dio sirovine u umacima, ona će dati boju umaku, kao što je to slučaj s ovim umakom.

Foto: Volim ljuto

Skoknite do svjetskih prijestolnica ljute hrane

Meksička kuhinja nam je već duže vrijeme dobro poznata, pa si mnogi doma sami spremaju tortilje, burritose, tacose, ali i jela na žlicu, kao što je chili con carne. Povijesni zapisi bilježe kako su chili con carne jeli i Azteci, pa ako poželite jesti kao u vremenima indijanskih civilizacija, ovo jelo je idealan odabir.

Prilikom pripreme umjesto chilija u prahu iskoristite Holy Ghost umak, koji se dobiva mješavinom fermentiranih ljutih papričica, a kuhan je uz dodatak rajčice, kakaa, cimeta i domaćeg jabučnog octa. Ovi sastojci sljubljuju se u ljutu aromu koja savršeno odgovara meksičkim jelima. Holy Ghost umak možete dodati i naknadno u svoj chili, ali i u tortilje i burritose za pravi dojam originalne meksičke kuhinje.

Ako ste više tip osobe koja voli azijsku hranu i neobične spojeve okusa, isprobajte recept za mango sa slatkom rižom, poznati tajlandski desert. Iako je ovaj desert fin i osvježavajući sam po sebi, možete mu dati još jednu dimenziju okusa tako što ćete malo jače začiniti rižu. Stavite par kapi Sweet Chili umaka na rižu i osjetit ćete kako se dobro slažu i upotpunjuju s osvježavajućim mangom, bez prevladavajućeg osjećaja ljutine.

Foto: Volim ljuto

Poigrajte se okusima Azije

Ljubitelji slane hrane u azijsku kuhinju mogu zaviriti preko recepata za wok. Možete ga praviti sa skoro svim namirnicama koje poželite jer dolazi u mesnoj, vegetarijanskoj i verziji s plodovima mora, a za posebno zanimljiv okus dodajte mu Vrabasco Sriracha ljuti umak. Sriracha je inače umak koji je nastao zbog frustracije Davida Trana, imigranta iz Vijetnama, koji u Los Angelesu 80-ih nije mogao pronaći dobar ljuti umak, pa ga je odlučio napraviti sam i potom ga je počeo prodavati na cesti.

Sriracha je ljuti umak s vrlo aromatičnim i blago slatkastim notama i slaže se s raznim jelima, pa ga možete koristiti prilikom pripreme woka, ramena, pho juhe, ali i variva i raznih vrsta mesa. Poigrajte se okusima i dajte mašti na volju dok pronalazite savršenu kombinaciju sa Sriracha umakom.

Foto: Volim ljuto

Baš kao što se ljubav prema ljutom ili, kod nekih ljudi, tolerancija na ljuto, postupno gradi s vremenom, tako se i brend Volim ljuto razvijao posljednjih 10 godina kako bi približio svojim kupcima bogatstvo ljutih okusa. Danas u ponudi imaju razne vrste ljutih umaka, kao i ljutu zimnicu, grickalice i slične ljute delicije koje možete pogledati ovdje

Ono što je vodstvu Volim ljuto tima bilo bitno je da kupcima ponude umake koji su rađeni iz vlastitog uzgoja, i to s čak 80% udjela chili papričica u njima, što je rijetkost na tržištu, te da pokažu kako kvalitetni ljuti umaci pojačavaju i poboljšavaju okus hrane ako se pravilno koriste. Ove jeseni provjerite jesu li u pravu i unesite malo vrućine u svoju kuhinju iskušavanjem recepata s ljutim umacima - možda se i vi zaljubite u ljuto.

Sadržaj donose Index i Volim ljuto d.o.o. u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.