Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Zagorski bregi 2023.

Foto: Vuglec Breg/Privatna arhiva

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu prema TasteAtlasu.

Zagorski bregi 2023.
Vrijednost (za novac): 9.6/10
Cijena: 8 eura
Gdje kupiti: Web-shop Vuglec Breg

Te 2003. godine, kada su započeli vinogradarsku priču, pokretala ih je snažna volja i vizija nastaviti s višestoljetnom tradicijom vinogradarstva i proizvodnje vina u zagorskom kraju te su ponudu Vuglec Brega željeli upotpuniti kvalitetnim vinom i pjenušcima vlastite vinarije, govore vlasnici vinarije Vuglec Breg.

Njihova je vinarija danas neodvojivi dio turističkog sela Vuglec Breg, čiji se restoran nalazi i na Michelinovoj listi preporuka.

"Vina i pjenušci Vuglec, koji odišu posebnošću terroira, nastaju od grožđa naraslog na južnim padinama našeg brega, gdje smo zasadili približno 16.000 trsova na oko 4 hektara površine", kažu. U nastavku su dojmovi njihovog vina Zagorski bregi 2023.

Vinifikacija

Ovo je lagano ljetno vino koje se radi od grožđa iz otkupa od malih vinogradara s područja Hrvatskog Zagorja. Ovo grožđe je jako pogodno za proizvodnju Zagorskih brega jer se radi većinom o starim i autohtonim sortama kao što su belina, kraljevina, moslavac, plavec žuti.

Ove sorte su izuzetno pogodne jer nemaju visoki sadržaj alkohola te zadržavaju lijepe kiseline koje iznose svježinu. Dodaje im se i grožđe iz vinograda s Vuglec Brega, poput silvanca zelenog, graševine i chardonnaya.

Impresije o vinu

Nježna zlatno-žuta boja sa zelenkastim živahnim refleksijama na rubu čaše transparentno nam najavljuju svježinu u okusu, niže gustoće, kristalne bistrine s prilično gustim i sporim vinskim suzama koje ukazuju na vjerojatnu mekoću u okusu. 

Vrlo ugodna, fina, čista i delikatna aromatika. Prvenstveno se otvaraju arome bijeloga cvijeća, zatim krušaka, jabuka i dunje zelene kore. U ustima vrlo svježe i pitko, delikatno, a ugodno. Čisto je, finog, nježnog te nenametljivog, a opet sadržajnog okusa. Vrlo blago po alkoholima, što je izvrsno za trenutačne vruće dane.

U današnjoj vinifikaciji u Hrvatskoj, prava je rijetkost naići na vino sa samo 11% volumnog alkohola. Neopterećujuće je, a užitno. Lijepo uravnoteženo mekoćom i trajnog okusa, no nižeg intenziteta. Ima osvježavajući izričaj vina koje vam neće pokrenuti pretjeranu perspiraciju tijela u vrućim ljetnim danima.

U ustima se ponavlja lijepa voćnost uz ugodan i odmjereno osvježavajuć okus korice limete u završetku. Jednostavno je po kompleksnosti, pa će tome dobro popratiti jela poput carpaccia, cevichea, osvježavajuće marinade, hladne salate i savore.

Servirano u tulipan čaši na 9 stupnjeva, dat će najbolje od sebe. Nije vino za duge staze, a svakako optimalno spremno za trenutnu konzumaciju.

Winely Yours...SoM.M.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.