Naša čitateljica Silvija ima super recept za kljukušu, prejeftino i jako fino jelo

Foto: Silvija Strmečki

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo prejednostavan i jeftin recept naše čitateljice Silvije Strmečki. Riječ je o kljukuši, tradicionalnom jelu koje potječe iz Bosne i Hercegovine, ali se također priprema i u drugim dijelovima Balkana, pa tako i u Hrvatskoj, ali i Srbiji.

Kljukuša je vrsta pite ili pogače napravljene od nekoliko osnovnih sastojaka - krumpira, brašna, luka, ulja i začina. Obično se priprema tako da se krumpir nareže na tanke ploške ili krupnije nariba na ribež, a zatim se pomiješa s nasjeckanim lukom i brašnom.

Smjesa se začini solju i paprom te se doda ulje kako bi sve skupa bilo malo sočnije. Nakon toga smjesa se peče u pećnici dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava izvana.

Recept za Silvijinu kljukušu

  • pola kg krumpira
  • 1 glavica luka (ili mladi luk)
  • brašno po potrebi - polubijelo i kukuruzno pomiješano 1:1
  • 200 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 2 jaja
  • sol, papar

Pomiješajte sastojke kao za palačinke i u smjesu dodajte krumpir i luk, začinite prema vlastitom ukusu, a možete dodati i neke druge začine po želji - na primjer vlasac. Izlijte u lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, na 230 stupnjeva oko pola sata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.