Ne bacajte koštice od lubenice. Evo na koje ih sve načine možete iskoristiti

Foto: Shutterstock

LUBENICA je omiljeno ljetno voće, a nedavno smo pisali o kori lubenice koju većina ljudi baca, a zapravo je jestiva i ima niz zdravstvenih prednosti, u slučaju da nije špricana i tretirana herbicidima ili pesticidima. A isto vrijedi i s košticama od lubenice.

>> Kora lubenice zapravo je zdrava i ne biste je trebali bacati, evo kako je iskoristiti

Koštice od lubenice bogate su vitaminom B, nezasićenim masnim kiselinama, željezom, magnezijem i kalcijem, ali i vlaknima pa su dobre za probavu, a mogu se jesti sirove ili pečene, no treba ih dobro prožvakati. Najbolje su ipak pečene, a u nastavku saznajte kako ih ispeći i što se od njih još može napraviti.

Kako ispeći koštice od lubenice?

Lubenicu prvo očistite od koštica, a koštice zatim dobro isperite pod vodom. Ako na košticama primijetite ostatke lubenice, očistite ih. Zatim ih ravnomjerno rasporedite po pladnju ili posudi na koju ste stavili papirnati ubrus i pustite ih da se osuše. Možete ih ostaviti i vani na suncu kako bi se što brže osušile.

@thatsaladlady Reply to @ulovegigi Love #seededwatermelon 🍉 Here’s what to do with those coveted seeds and why 😉 #thatsaladlady #buildyourbowl #watermelonseed #foodhacks #watermelonseeds #cookinghacks #watermelonhack #mealplanning #mealprep #healthychoices #healthyfood #healthyeating #watermelon #healthysnacks #saladsoftiktok #saladtiktok #foodtiktok #fyp #fypage #foryoupage ♬ Food - Densky9

Sjemenke zatim stavite na tavicu, dodajte im malo slane vode i kuhajte na vatri srednje jačine uz miješanje dok sva voda ne ispari. Zatim ih stavite na pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, premažite ih maslinovim uljem i ravnomjerno rasporedite. Pecite ih između 8 i 10 minuta na 180 stupnjeva, a kada se ohlade, možete ih jesti kao grickalice ili ih dodati u salatu.

Maslac od koštica lubenice

Od koštica lubenice možete napraviti i maslac, a to je možda i jednostavnije nego da ih ispečete. Prvo ih dobro operite i osušite kuhinjskom krpom, a zatim ih stavite u blender i blendajte dok ne dobijete konzistenciju maslaca. Maslac možete jesti uz svoje omiljeno ljetno voće, a možete ga dodati i u jutarnju zobenu kašu.

@plantifulalyssa Watermelon seed butter 🍉 My favorite seed butters are sunflower and sesame (tahini) and I really wanted to try it out with watermelon seeds. This is probably better to do in a small food processor, but I used my Vitamix. With patience and constant scraping on low speed, it works 😅 A tedious process, since you have to take out each seed in the melon and then rinse/dry them prior to making the butter. It was definitely worth it, I love to experiment 💁🏽‍♀️ Have you tried watermelon seed butter before? #watermelon #watermelonseeds #watermelonseedbutter #seedbutter ♬ original sound - plantifulalyssa
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.