Nijemci bijesni, cijena omiljenog njemačkog fast fooda nikad nije bila viša

Foto: Shutterstock

PREMA NEKIM podacima, u Njemačkoj se dnevno pojede oko dva milijuna kebaba, omiljenog fast fooda u ovoj zemlji. Kebab su u Zapadni Berlin još u sedamdesetim godinama donijeli turski gastarbajteri, a čini se da je inflacija zahvatila i Njemačku i odrazila se i na cijene omiljenog kebaba, koji nikada nije bio skuplji.

>> Njemačka je poznata po kobasicama, ali Nijemcima je omiljena brza hrana kebab

"Prije sam dva puta tjedno u vrijeme pauze za ručak jeo kebab, ali to više nije slučaj. Sada gotovo uvijek kupujem nešto u supermarketu jer je jeftinije", rekao je za Politico 16-godišnji srednjoškolac iz Berlina koji je stajao u redu za kebab koji košta 7.50 eura, a drugi srednjoškolac koji je također bio u redu prisjetio se da su se kebabi prije prodavali za 3.50 eura.

S 3.50 eura na 7.50 eura

Prema jednom istraživanju temeljenom na recenzijama fast foodova s kebabom na Googleu, cijena kebaba u Njemačkoj je od 2016. godine porasla za 75 posto, a povećanje je bilo posebno naglo u posljednje dvije godine, s prosječnom cijenom koja je porasla s 5 eura u 2022. na 7 eura u 2024. godini.

Nezadovoljstvo zbog porasta cijena kebaba najviše izražavaju upravo mladi, a cijena kebaba postala je toliko važno pitanje da neki političari iz krajnje lijeve stranke Die Linke pozivaju na 'cjenovnu kočnicu' za kebab. Tako je Kathi Gebel, članica izvršnog odbora stranke Die Linke, napisala da bi država trebala postaviti maksimalnu cijenu od 4.90 eura za kebab.

To bi značilo subvencioniranje s oko tri eura, što bi rezultiralo godišnjim troškom od četiri milijarde eura, prema procjeni da se u Njemačkoj godišnje konzumiraju 1.3 milijarde kebaba, a o tome je čak progovorio i njemački kancelar Olaf Scholz.

>> Turski döner kebab mogao bi dobiti zaštićen status, no postoji jedan problem

Cijene porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu

Trenutno još nije poznato hoće li se cijena kebaba smanjiti, no iz istog razloga iz kojeg su poskupjele i druge stvari, porasla je i cijena kebaba - zbog rasta cijena energije i sirovina, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.