Opekla vas je meduza? Ove bi vam tri namirnice mogle pomoći kod opekline

Foto: Shutterstock

UŽIVANJE u ljetnim radostima vrlo lako može prekinuti ubod ježinca ili opeklina od meduze, koje su sve češće u Jadranskom moru. Meduze su poznate po svojim pipcima, a neke u njima imaju otrov zbog kojeg je opeklina jako bolna.

Iako se većina takvih opeklina može liječiti ispiranjem toplom vodom kako bi se smanjio osjećaj pečenja, nekad je radi sigurnosti bolje potražiti savjet liječnika. Ako vam se čini da opeklina nije toliko strašna, a ipak malo pecka, pomoć možete potražiti i u kuhinji.

Nekoliko namirnica koje sigurno imate u svojoj kuhinji pomoći će vam ublažiti osjećaj peckanja - evo koje su to.

Čaj od kamilice, gaveza ili stolisnika

Osim vruće vode (bilo da se u njoj tuširate ili na opeklinu stavite oblog), bol i upalu ublažit će i vrući čaj od kamilice, gaveza ili stolisnika jer ove biljke imaju protuupalna svojstva. Svakih par sati na opeklinu stavite vrući oblog od čaja ili opeklinu umočite u lavor koji ste napunili vrućom vodom s nekoliko vrećica čaja.

Jabučni ocat

Jabučni ocat pomaže kod svih vrsta opeklina od meduza jer ublažava toksičnu reakciju. Opeklinu jednostavno natopite jabučnim octom ili opečeni dio kože uronite u lavor u koji ste ulili ocat s 5 posto octene kiseline te držite tako barem 30 sekundi.

Soda bikarbona

Još jedna namirnica koja će ublažiti osjećaj peckanja i ukloniti toksine iz kože je soda bikarbona, odnosno pasta od sode bikarbone. Sodu pomiješajte s vodom i napravite gustu pastu koju zatim lagano natapkajte na mjesto opekline. To ponovite svakih 15 minuta dok ne osjetite olakšanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.