Ova je dalmatinska tržnica proglašena najskupljom u Hrvatskoj

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

UZ JADRANSKU magistralu u dolini Neretve stanovnici već desetljećima svoje voće i povrće prodaju na štandovima, koji se protežu od Ploča pa sve do Pelješkog mosta. U ovo doba godine često ih posjećuju i turisti, a tržnica uz magistralu kod Opuzena prozvana je najskupljom tržnicom u Hrvatskoj.

"Ako možemo naplatiti jednu kavu u jednom Dubrovniku koji je 'wow' pet ili šest ili sedam eura, koja se popije u dva gutljaja, pa kilogram voća mislim da se može platiti četiri eura i mislim da nismo opravdano prozvani kao najskuplja tržnica", za HRT kaže Nevenka Odak, poljoprivredna proizvođačica i prodavačica.

Kilogram suhih smokava petnaest eura 

Tako, primjerice, kilogram suhih smokava na ovoj tržnici uz magistralu košta čak 15 eura, no čini se da turistima ne smeta previše. "A suhe smokve! Pa to su najbolje i svježe za probavu i zdravlje i sve je lokalno i domaće", kaže Anita iz Slovenije, a oduševljen je i turist iz Poljske, koji je pohvalio okus lubenice i kaže da bi svakome preporučio ove proizvode.

>> Prvi ovogodišnji kukuruz stigao je na tržnice, pogledajte cijenu

Domaći su gosti pomalo skeptični, a Irena Vadjon iz Zagreba za HRT kaže: "Kupit ćemo par bresaka, par nečega, ne znam. Velika je ponuda, ali čim ima limuna i naranči već je sumnjivo."

Ipak, proizvođači tvrde da je sve voće i povrće ovdje svježe, a od jesenskog voća sve su prerađevine. "Meni je sin sad otišao po friške pomidore, a ove sa štanda će nositi doma sušiti. Imaju stalno frišku robu", rekla je poljoprivredna proizvođačica i prodavačica Ružica.

Cijeđeni sokovi za pet do šest eura po litri

Među najpopularnijim proizvodima su svježe cijeđeni sokovi agruma za cijenu od pet do šest eura po litri, a proizvođači kažu da su prodajom zadovoljni, posebno u ljetnim mjesecima, a za prozivke o skupoći proizvoda ne mare toliko.

"Onda pokušate objasniti ljudima da nije isto pojesti breskvu koja je ubrana jutros i pojesti breskvu koja je dovezena iz tamo neke zemlje i imate osjećaj kao da jedete krumpir", rekla je Nevenka za HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.