Petkom riba: Brancin i orada iz škartoca, pečeni krumpir i tršćanski umak

Foto: Shutterstock/Martina Knezevic

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo ideju čitateljice za ručak. 

"Nakon teških blagdanskih ručkova, vrijeme je bilo za nešto lakše. Orada i brancin u škartocu, pečeni krumpir i tršćanski umak", piše Martina Knežević. Pojasnila je i kako priprema ribu u škartocu.

"U čisti papir za pečenje stavite ribu, malo pouljite, dodate začine po želji, koje volite - sol, papar, ružmarin, peršin, koji režanj češnjaka i cherry rajčice. Spojite i zarolate rubove papira za pečenje i ne odmotavate tijekom pečenja. Gotovo je za 20 do 25 minuta. Riba kad pusti svoje sokove i pomiješa okus sa začinima i povrćem, bude čisto savršenstvo", stoji u opisu. Dodala je i kako tršćanski umak priprema od oka - pomiješa sjeckani češnjak, peršin i maslinovo ulje.

Što je škartoc?

En papillote ili "u škartocu" odnosi se na metodu kuhanja gdje se sastojci, često uključujući ribu, stavljaju u vrećicu napravljenu od papira za pečenje prije no što se stavljaju na pečenje u pećnicu. U paketić se mogu dodati i povrće, maslac, svježe ili suho začinsko bilje, kriške limuna i sve što vam praktički padne na pamet i volite jesti.

Dok se peče, vrećica se puni parom koja "kuha" sastojke i miješa okuse. Riba tako ispadne vlažna, mekana i ljuskava, a ne žilava ili suha. Osim toga, ova metoda pripreme hrane smanjuje potrebu za dodavanjem previše masnoća jer se hrana kuha u vlastitim sokovima.

>> Kupujete li smrznutu ribu? Evo što stručnjaci kažu - je li to dobro ili ne

>> Što kuhati, a da nije meso, ali ni riba? Imamo 15 top recepata sa slanutkom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.