RIŽA je, uz tjesteninu, uobičajena namirnica koju svi imamo kod kuće. Volimo je kao lagani prilog ili u rižotima, a ponekad od nje pravimo i desert. Lako se priprema, ali ipak - zrna riže često se slijepe u veliku grudu u loncu.
Za početak pažnju treba obratiti na nekoliko ključnih stvari - vrstu riže, ispiranje, omjer vode i način kuhanja. Neke vrste riže prirodno su škrobnije i ljepljivije, a ako želite fino skuhanu rižu odvojenih zrna, birajte druge vrste.
Dugozrnata riža (basmati, jasmine) ima manje škroba i ostaje "razdvojena". Parboiled riža unaprijed je djelomično kuhana i nikad nije ljepljiva. Riža za rižoto (arborio, carnarolli) izbjegavajte jer ima visok udio škroba.
Osim odabira vrste riže, prije kuhanja ju je dobro ispirati. Temeljito je ispirite u cjedilu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. To uklanja višak površinskog škroba, koji uzrokuje ljepljivost. Kod kuhanja pazite na pravilan omjer riže i vode. Općenito pravilo je 1 šalica riže na 1.5 šalica vode (za basmati i dugozrnatu rižu). Ako koristite parboiled rižu, možete dodati malo više vode (do 2 šalice).
Stavite rižu i vodu u lonac, dodajte prstohvat soli. Pustite da zakuha na srednje jakoj vatri, a kad zavrije, smanjite na najslabiju vatru i pokrijte lonac. Nemojte miješati rižu dok se kuha - miješanje oslobađa škrob i čini je ljepljivom. Kuhajte 10-12 minuta dok sva voda ne ispari, pa maknite s vatre i ostavite poklopljeno još 5-10 minuta - para će dovršiti proces kuhanja.
Nakon kuhanja dodajte joj malo ulja ili maslaca - i to smanjuje ljepljivost. Možete je i raširiti nakon kuhanja te vilicom lagano proći kroz rižu kako bi se zrna razdvojila. Također, prije kuhanja, odnosno dodavanja vode, možete je lagano popržiti na suhoj tavi ili s malo ulja 1-2 minute.