SUBOTA je oduvijek bila dan za neka brza i jednostavna jela - obično smo u nabavkama, kućanskim obavezama ili u druženju s bližnjima. Dok smo razmišljali o takvim - jednostavnim jelima, sjetili smo se kako je to nekoć izgledalo.
Poznato je da se u prošlosti meso nije jelo svaki dan, a češće su se pripremala glavna jela u kojima je prisutan - šećer. Jela poput rezanaca s makom, tijesta sa šećerom ili krpica sa sirom i vrhnjem nekoć su bila čest dio prehrane u srednjoeuropskim i balkanskim krajevima. U početku su ovakva jela bila popularna među siromašnijim slojevima, ali kasnije su se popularizirala i raširila na mnoga domaćinstva bez obzira na status.
Glavni razlog popularnosti ovakvih jela bile su njihova ekonomičnost i energetska vrijednost. Brašno, jaja i mlijeko bili su osnovni sastojci dostupni u većini domaćinstava, a šećer ili med koristili su se za dodavanje okusa. Tijesto se moglo lako napraviti u većim količinama, osušiti i čuvati za kasniju upotrebu. Mak, orasi, sir ili pekmez dodavali su malo raznolikosti i obogaćivali okus.
Također, nekoć se prehrana često temeljila na kalorijski bogatoj hrani jer su ljudi fizički puno radili - u poljima, u kućanstvu ili obrtima.
Ako i sami poželite rekreirati jedno takvo jelo iz prošlosti - isprobajte popularne rezance s makom.
Pripremite nekoliko sastojaka.
Lakše ne može. Skuhajte rezance pa istopite maslac, dodajte mu skuhane rezance i kratko ih popržite. Zagrijte mlijeko pa u njega umiješajte šećer i mak. Umiješajte rezance i sve dobro promiješajte.
Recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.