Na Dolac stigle prve trešnje, kupci komentirali cijene. "To je van svake pameti"

Foto: Maja Furjan/Index.hr

NA ZAGREBAČKI Dolac stigle su prve trešnje, što je mnoge iznenadilo jer se to voće najčešće jede krajem svibnja ili u lipnju. Ako ih žele jesti u veljači, ljubitelji tog voća će morati izdvojiti i do 35 eura po kilogramu (malo više od nekadašnjih 260 kuna), za što, primjerice, možete kupiti jedan cijeli ručak (meso, prilog, salata).

Dolaskom na najstariju zagrebačku tržnicu trešnje smo primijetili na samo dva štanda. "Trešnje su stigle danas iz Čilea. Inače mi roba dolazi srijedom i petkom. Svašta se piše o cijeni, ali evo vidite koliko su kod mene", rekla nam je prodavačica na čijem štandu jedna košarica od 250 grama košta 7 eura, odnosno 28 eura po kilogramu. 

"Mislim da je cijena van svake pameti"

Jedna žena s kojom smo razgovarali otkrila nam je što misli o visokoj cijeni voća. "Mislim da je to van svake pameti, ali tko voli, nek izvoli. Tko zna otkud je došlo i koliko puta su špricane. Ja ih nikada ne bih kupila ni jela. Ni da mi ih daju besplatno", kazala je. 

U sezoni trešnje na Dolcu se mogu pronaći po nižoj cijeni. Lani u svibnju smo pisali o stanju na tržištu, a cijena se kretala između 4 i 10 eura. Domaće slatke trešnje prodavale su se za 5 do 7 eura po kilogramu, a na nekim štandovima je mjerica od 500 g iznosila 4 eura. Zadarske slatke trešnje koštale su 8 eura po kilogramu, "domaća trešnja hrušt" prodavala se po 8 eura za kilogram ili 4 eura za mjericu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.