SIGURNO vam je sama naslovnica već pobudila nostalgiju - devedesete, domaći hitovi koji su se slušali na dječjim rođendanima, snackovi koje su roditelji pripremali i veličanstven trenutak kada se napokon upale svjećice na torti.
Da se pitalo djevojčice, većina bi ih sigurno odgovorila kako za rođendan priželjkuju upravo Barbie tortu. Bio je to pravi vrhunac, a njezinu krinolinu na tacni nije mogla nadmašiti niti jedna druga slastica. Ovdje se zapravo radi o torti u obliku široke haljine nalik krinolini, unutar koje je postavljena lutka. Bilo je tu puno ukrašavanja - radila se u ružičastim, ljubičastim ili pastelno šarenim tonovima, inspiriranim tada popularnim Barbie modnim kreacijama.
Baza torte pekla se u polukružnim kalupima (ili se slagalo nekoliko manjih biskvita u slojevima), zatim se sve oblikovalo u kupolastu suknju. Originalna Barbie lutka omotala bi se plastičnom folijom (ili se koristila posebna dekorativna lutka samo za torte), a noge bi se ubacile u sredinu torte. Haljina se radila od šlaga, kreme, fondanta ili marcipana, s detaljima poput volana, perlica i cvjetića kako bi izgledala što elegantnije.
Na kraju, dodavali su se šećerni ukrasi, sjajne boje, pa čak i jestivi glitter da Barbie izgleda što glamuroznije. Imamo jedan provjereno dobar recept koji se koristio tih godina - isprobajte ga, možda bi baš vi mogli pokrenuti comeback Barbie torte.
Za biskvit će vam trebati:
Za kremu:
Umiješajte sastojke za biskvit i ispecite ga u limu za pečenje. Kada se ohladi, izrežite ga na kocke. Krenite na pripremu kreme - umutite žumanjak i šećer, dodajte im brašno i mlijeko pa kremu ukuhajte u mlijeko i miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte tamnu čokoladu i orahe pa ostavite da se ohladi. Dodajte joj margarin, a na kraju i kocke biskvita.
Krenite s oblikovanjem torte - kremu s biskvitom izlijte u polukružni kalup obložen alu folijom i ostavite da se potpuno ohladi i stisne. Istresite ga iz kalupa na tacnu za serviranje torte i izbušite rupu u sredini u koju ćete staviti Barbie lutku. Modelirajte cijelu "suknju", napravite "struk" i krenite s dekoracijom po želji.
Detaljan recept za ovu legendarnu tortu nalazi se ovdje.