OVIH se dana prisjećamo nekih jela iz prošlosti pa smo u tom duhu odlučili spomenuti i jedan klasik iz devedesetih godina. Očekujemo i barem jedan komentar kako to uopće nije kolač iz prošlosti jer ga još uvijek radite - baš tome se i nadamo. Ovaj je kolač zapravo najprepoznatljiviji u svojem presjeku, koji otkriva sve njegove slojeve. Radi se o dunavskim valovima (na njemačkom Donauwellen) koji i potječe iz Njemačke, ali se odavno udomaćio kod nas.
Naziv je dobio po svojem karakterističnom izgledu - tamni i svijetli biskvit s višnjama tvori valoviti uzorak koji podsjeća na rijeku Dunav. Radi se o kombinaciji dva biskvita biskvita u koja se stavljaju višnje, a završni sloj je čokoladna glazura koja se često oblikovala valovitim uzorkom kako bi dodatno naglasila "valove" na kolaču.
Za biskvit:
Za kremu:
Za glazuru:
Skuhajte kremu uz stalno miješanje pa ju ostavite da se ohladi. Umiješajte sastojke za biskvit pa odvojite polovicu i umiješajte kakao kako bi dobili tamni dio. U lim za pečenje stavite svijetlu smjesu, a tamnu dodajte žlicom kako bi nastao mramorni efekt, a po svemu rasporedite višnje iz kompota i ispecite.
U ohlađenu kremu umiješajte omekšali maslac pa ponovno izmiksajte kako bi bila glatka. Biskvit poškropite sokom iz kompota pa ga premažite kremom i sve poravnajte. Na pari otopite čokoladu pa vilicom napravite valove preko cijelog kolača i prelijte glazurom.
Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.