Zelene rajčice prava su ljetna delicija, evo kako ih najbolje iskoristiti

Foto: Shutterstock

Ljubitelji rajčica znat će da se osim crvenih, dozrelih rajčica, često mogu pronaći i njihove nedozrele verzije - zelene rajčice. Ako ste ih kupili ili ubrali, uvijek ih možete ostaviti na zraku i pričekati još malo da dozru, no nećete pogriješiti i ako konzumirate zelene rajčice jer one su, zapravo, u kulinarskom svijetu cijenjene. 

Imaju jedinstven kiselkast okus i za razliku od zrelih, crvenih rajčica, puno čvršću teksturu, što ih čini idealnim za rezanje na ploške bez da se raspadnu i općenito uredniju pripremu ovog povrća. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga kako ih iskoristiti i pripremiti.

Pohane zelene rajčice

Pohanje je brz i jednostavan način da iskoristite zelene rajčice i napravite prekrasnu ljetnu poslasticu. Možete ih kombinirati uz meso, ali i kao samostalno jelo. Uz njih pripremite omiljeni domaći umak i bogatu salatu i imat ćete izvrstan ljetni obrok. 

U zdjelu srednje veličine prosijte pšenično i kukuruzno brašno, dodajte sol i papar, a potom umiješajte i jaje i mlijeko koje ste prethodno sjedinili. Pjenjačom umutite smjesu dok ne postane glatka. Rajčice narežite na debele kriške, a u tavi zagrijte oko 1 cm ulja. Rajčice uronite u smjesu i pržite ih po minutu sa svake strane. 

Turšija

Turšija je tradicionalna metoda konzerviranja povrća u slanoj vodi i octu, popularna je na Balkanu, a koristi se kao prilog ili dodatak jelima. Povrće idealno za pripremu turšije svakako su zelene rajčice, a za ovaj recept potrebno ih je čak pola kilograma. Osim rajčica koriste se krastavci, mrkva, paprika, cvjetača, a ponekad i cikla i kupus.

Povrće izrežite na manje komade i stavite u veliku posudu (ili više manjih staklenki). Staklenke prethodno sterilizirajte, a potom povrće prelijte mješavinom vode, octa, soli i šećera. Dodajte začine poput papra, lovorovog lista, kopra ili bijelog luka. Staklenke pohranite na tamno mjesto, na otprilike 3 tjedna kada će biti spremne za konzumaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.