Sve više zemalja odobrava insekte kao hranu, a posljednja među njima je Singapur

Foto: Shutterstock

SINGAPURSKO ministarstvo za hranu odobrilo je 16 vrsta jestivih insekata za prodaju i konzumaciju u zemlji. U priopćenju su iz ministarstva napisali da će dopustiti uvoz insekata i proizvoda od insekata koji pripadaju vrstama za koje je procijenjeno da su jestive.

Insekti koje je ministarstvo odobrilo uključuju skakavce, cvrčke, crve brašnare i nekoliko vrsta buba i kornjaša, a ovi kukci i proizvodi koji ih sadrže mogu se koristiti za prehranu ljudi ili kao hrana za životinje.

Ministarstvo je upozorilo da su svi ti kukci prošli posebne kontrole te da se ne mogu jesti oni ulovljeni u divljini, a dodali su i da će insekti koji nisu na popisu trebati proći procjenu kako bi se vidjelo mogu li se koristiti za prehranu ljudi.

Insekti prepuni vitamina i minerala

U većini svijeta, pa tako i u Singapuru, jedenje insekata i dalje je novost, no čini se da bi moglo postati budućnost. U izvješću neprofitne organizacije World Economic Forum iz 2022. godine stoji da konzumiranje insekata može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena na mnogo načina.

>> Razgovarali smo sa stručnjakom za insekte, kaže da su cvrčci u tempuri hit

Na primjer, neka nova istraživanja pokazuju da su kukci ekološki prihvatljivija alternativa mesu jer se za uzgoj cvrčaka koristi 75 posto manje ugljikovog dioksida nego za uzgoj peradi, a osim toga, insekti su dobar izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala. Jestivo ih je preko dvije tisuće - cvrčci, skakavci, crvi, dudovi svilci, cikade, gusjenice, mravi...

Jesu li zbog toga kukci budućnost naše prehrane?

Podsjetimo, ranije ove godine razgovarali smo s Aleksandrom Gavrilovićem, vlasnikom Insektarija, hrvatske certificirane farme insekata, specijalizirane za uzgoj dvije vrste insekata - cvrčaka i muha. On nam je rekao da će kukci postati dio prehrane, a ta je budućnost vidljiva već danas.

"Kukci, odnosno njihove prerađevine (proteini, ulje), već se koriste u pripremi hrane za životinje, a odnedavno su dozvoljeni i u ljudskoj prehrani", rekao nam je Gavrilović i dodao da mnoga istraživanja ukazuju na prednosti uzgoja kukaca u odnosu na klasični uzgoj životinja u peradarstvu, svinjogojstvu i stočarstvu.

"Gledano po kilogramu proteina, potrebno je značajno manje resursa (obradive površine, vode...), a uzgoj kukaca značajno smanjuje emisiju stakleničkih plinova u odnosu na klasične uzgoje peradi, svinja i goveda", rekao je Gavrilović i dodao da smatra da će tržište i potrošači s vremenom odgovoriti na pitanje mogu li kukci u potpunosti zamijeniti meso.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.