Tko ne voli bučnicu? Evo najboljih recepata koje ćete koristiti godinama

Foto: Zarko Basic/Pixsell

Uz brojne recepte s tikvicama i sezonu koja je u punom jeku, došlo je vrijeme na još jednu deliciju i simbol ljeta - bučnice. U Facebook grupi Index recepti - Što ste danas kuhali? vidjeli smo da ste ih počeli pripremati, pa smo odlučili doprinijeti svojom kolekcijom najboljih recepata za prave, hrskave, domaće bučnice. 

Bučnica je inače pri samom vrhu omiljenih zagorskih savijača, a prema originalnom receptu, punjena je sirom i ribanom bundevom koju još zovu i "svinjska buča", a to je zapravo obična, velika, uljna bundeva. Priprema bučnice započinje izradom hrskavog, vučenog tijesta. Nadjev odnosno punjenje priprema se od svježeg sira, kiselog vrhnja, jaja i ribane buče.

Buču možete pripremati sami, a do već naribane i pripremljene buče za bučnice lako možete doći i na tržnici. Kako se bučnica priprema od mlade, još zelene buče, ovaj se specijalitet priprema ljeti, dok ostala jela od klasične, zrele buče, obilježavaju početak jeseni. 

Iako su bučnice, uz štrukle i slične savijače, specijalitet sjeverne Hrvatske - omiljene su diljem zemlje, i to zbog jednostavnosti sastojaka, nadjeva blagog okusa i hrskavog tijesta. Možete pripremiti i verziju s već gotovim tijestom, pa ćete tako ubrzati proces pripreme.

Ako ih pripremite malo više, dio možete zamrznuti, a dio ispeći odmah, a i buču možete pripremiti, pa zamrznuti ostatak te koristiti drugom prilikom. U nastavku vam donosimo izbor provjereno najboljih recepata za bučnicu, a vi izaberite neki za sebe i počastite se ovim specijalitetom. 

Bučnica

Zagorska bučnica

Bučnica s gotovim korama

Ivanićgradska bučnica

Slatka bučnica s cimetom

Kremasta zagorska bučnica

Bučnica s makom

Božićna bučnica

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.