Znate li zašto na Wimbledonu svi jedu jagode sa slatkim vrhnjem?

Foto: Shutterstock

U NEDJELJU 14. srpnja završio je najstariji i najprestižniji teniski turnir, 137. Wimbledon, a zanimljivo je da se svake godine tijekom turnira ubere i pojede više od 38.4 tona jagoda, odnosno više od 1.92 milijuna jagoda. Odakle ta tradicija?

Još od ranih 1900-tih gledatelji Wimbledona uživaju u jagodama sa slatkim vrhnjem, kombinaciji koja je postala sinonim za Wimbledon. U to doba jagode su se smatrale luksuznim voćem jer su bile dostupne samo kratko vrijeme u godini, i to baš tijekom Wimbledona.

Poznato je i da su si dolazak na Wimbledon mogli priuštiti samo oni iz više klase, pa je tako sve kliknulo jedno s drugim i započela je tradicija jedenja jagoda koja traje i danas. 

Cijena im se nije mijenjala od 2010. godine

Jagode koje se poslužuju na Wimbledonu su sorte pod nazivom Malling Centenary i proizvodi ih obiteljska tvrtka Hugh Lowe Farms. Kako bi osigurali dovoljno jagoda za vrijeme turnira, svake godine posade 100 tisuća sadnica.

Sve se jagode beru ručno, a one koje se tijekom turnira ne pojedu, zamrznu se i koriste za izradu džema. Zanimljivo je i da im se cijena nije promijenila od 2010. godine - na službenoj stranici Wimbledona stoji da jedna porcija jagoda s vrhnjem i dalje košta 2.50 funti, odnosno nešto manje od 3 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.