5 savjeta kako da starijeg psa održite što zdravijim

Foto: Shutterstock

STARIJI psi imaju različitije zdravstvene potrebe od onih mlađih.

Donosimo vam nekoliko savjeta, koji će vam pomoći da održite svog ljubimca što zdravijim, čak i u starijoj dobi.

1. Redoviti pregledi
 
Stariji psi zahtijevaju nešto češće posjete veterinaru. Mnogi veterinari ističu kako se radi o minimalno dva puta godišnje. Detaljnim fizičkim pregledom vaš veterinar može otkriti zdravstvene probleme, koji mogu itekako utjecati na razinu kvalitete života vašeg ljubimca, kao što su npr. bolesti zuba, artritis, bolesti srca, bubrega i slično.

2. Promjene u ponašanju
 
Promatrajte njegovo ponašanje. To je važno kod svih kućnih ljubimaca, a dvostruko važnije kod onih starijih. Promjene ponašanja mogu biti simptomi bolesti. Posebno obratite pažnju na njegov apetit i pijenje vode. Tu su i promjene u obavljanju male i velike nužde te promjene u rutini spavanja. Ako vaš pas postaje iznenada razdražljiv bez razloga, to može biti zato što je on u boli, ima problema sa vidom ili sluhom. Sve takve promjene vama su znakovi za poziv veterinaru.
 
3. Olakšajte mu kretanje
 
Budite svjesni činjenice da vaš pas više nije mlad i da ne može raditi stvari koje je radio prije. To posebno trebate znati kad ga npr. stavljate u ili vadite iz auta. Vrlo teško da će on moći skočiti kao nekad. Zato ga uzmite u ruke svaki put. Također, ako imate mogućnosti, stavite tepihe na skliske podove u kućanstvu, koji će pomoći vašem psu da dobije uporište.

4. Udobni krevet
 
Krevet za starije pse mora biti vrlo udoban. U tu svrhu mogu poslužiti pokrivači, ručnici, jastuci, deke i slično. To će vašem ljubimcu pomoći da se lakše odmori i bolje naspava. Također, postoje i posebni ortopedski kreveti, koji se mogu zagrijavati ili vibrirati, što povećava cirkulaciju i smanjuje ukočenost, što je savršeno za pse koji boluju od artritisa.
 
5. Primjerena prehrana
 
Prehrambene potrebe mijenjaju se s psećom dobi. Upravo zato je važno da vaš ljubimac jede onu hranu koja je primjerena njegovoj. Stariji kućni ljubimci imaju tendenciju debljanja, jer su i manje aktivni. Drugi mogu imati problemi s održavanjem težine te trebaju prehranu s više kalorija ili boljeg okusa. Također, neki psi pate od bolesti koje se mogu barem djelomično kontrolirati kroz prehranu.  Vaš veterinar najbolje će vas savjetovati o izboru odgovarajuće prehrane za vašeg ljubimca, prema njegovim individualnim prehrambenim potrebama.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.