6 situacija u kojima vas suhi nos vašeg psa ne bi trebao brinuti

Foto: weheartit

MNOGI se ljudi brinu kako je nos njihovog psa previše suh, vlažan, topao ili hladan.

Postojat će slučajevi u kojima biste se trebali zabrinuti zbog suhog nosa vašeg ljubimca, no i oni u kojima se ne bi trebali previše brinuti. Donosimo vam 6 takvih slučajeva.
 
1. Nakon buđenja
 
Mnogi vlasnici brinu se kako njihovom psu nije dobro, kad su mu nosnice suhe neposredno nakon buđenja. No, to je normalno. Kad vaš pas spava, on prestaje lizati svoju njuškicu, što zaustavlja konstantni protok vlage u tom području. 10 minuta nakon buđenja, suh nos kod vašeg psa sasvim je normalno stanje.
 
2. Toplina
 
Tijekom hladnijih mjeseci, psi i mačke vole spavati u neposrednoj blizini radijatora. No, što su bliže izvoru topline, to može biti uzrok sve sušeg nosa. Samo je bitno da kad se on makne od tamo, njegova njuškica ponovno poprimi vlažnost.
 
3. Alergije
 
Psi s alergijama imaju tendenciju imati i suhi nos, baš kao i ljudi. Tu bi vam mogao pomoći vaš veterinar te prepisati lijek, kojim se možete osloboditi te suhoće. Također, pomoć bi mogla pružiti i točkica vazelina utrljana na njuškicu, ali i shea maslac ili kokosovo ulje.
 
4. Plastika
 
Jedan od najčešćih uzroka suhog nosa je problem s plastikom, od koje se sastoje zdjele za vodu i hranu. Gotovo polovica pasa ima neki oblik alergijske reakcije na plastiku. Umjesto toga, odaberite one od nehrđajućeg čelika ili one keramičke.
 
5. Opekline od sunca
 
Možda to ne znate, ali vaš krzneni ljubimac također može dobiti opekline od sunca. Kako štitite sebe, tako bi od UV zračenja trebali zaštiti i svog ljubimca. Krema za sunčanje ključ je za zaštitu i održavanje vlažnosti. Možete koristite onu posebno napravljenu za ljubimce ili onu koju vi koristite.
 
6. Dehidracija
 
Kad pas ne uzima dovoljno tekućine, njegovo tijelo bi moglo dehidrirati, a upravo bi to mogao biti jedan od problema zašto ima suhi nosić. Također, dehidracija može ugroziti rad bubrega i drugih tjelesnih sustava, što vašem ljubimcu može predstaviti šok. Zato je izuzetno važno da svaki ljubimac ima zalihe svježe vode na raspolaganju u svako doba.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.