Dlakavi idoli: Pet slavnih malih pasa

Foto: Press Foto

ISTINA je da mali psi ne zauzimaju puno prostora i da vas njihov lavež neće na smrt preplašiti, ali ovi maleni psi će vas osvojiti svojom hrabrošću, pameću i osobnošću i tako nadoknaditi nedostatke u centimetrima. Predstavljamo vam pet najslavnijih među njima.

Smoky- maskota Drugog svjetskog rata

Poznato je da velike stvari dolaze u malim pakiranjima. Upravo takav je i Smoky. Ovaj dva kilograma težak jorkširski terijer prošao je većinu borbenih misija u Drugom svjetskom ratu. U lisičjoj rupi prinašao ga je jedan američki vojnik i za 6 dolara prodao poručniku Billu Wynnu. Wynn je Smokya vodio po ratištima i vojnim avionima oko dvije godine i učio ga raznim trikovima kojima je onda kratio  vrijeme ranjenim vojnicima i pružao im utjehu. Tako je Smoky postao prvi registrirani terapijski pas, a nakon rata još je 10 godina uveseljavao pacijente po bolnicama.

Lajka-prvo živo biće u svemiru

U vrijeme velike utrke između SAD-a i SSSR-a oko prvog lansiranja u svemir nitko nije sa sigurnošću mogao tvrditi kako će se živo biće ponašati u svemiru. Umjesto da pošalju čovjeka ruski tim odlučio je poslati malog psa Lajku u letjelici Sputnik II. U letjelicu su stavili dovoljno hrane za tjedan dana, ali je uskoro otkriveno kako se Sputnik II nikada nije trebao vratiti na Zemlju. Lajka je bila dokaz da je moguć život u bestežinskom stanju.

Benji

Ovaj maleni mješanac iz utočišta postao je zvijezda nakon što je 1974. o njemu snimljen film. Pojavljivanjem u filmu stekao je velik broj obožavatelja diljem svijeta i potaknuo udomljavanje više od jednog milijuna pasa iz azila.

Toto

Rijetki su oni koji se ne sjećaju ovog hrabrog mališana iz filma Čarobnjak iz Oza. Pravo mu je ime bilo Terry, a nakon Oza glumio je u još desetcima drugih filmova.

King Charles Španijel


Ovaj maleni ljepotan uživao je veliku popularnost kraljevskih dama iz doba Tudora. Ime su dobili prema onome koji ih je obožavao, kralju Charlesu II. Charles je imao kolekciju ovih španijela i rijetko ga se moglo vidjeti bez jednog od njih u svojoj pratnji. Toliko ih je volio da je napisao kraljevski dekret koji je dopuštao španijelima boravak na svim javni površinama u Engleskoj, čak i u Parlamentu. Dekret nije poništen do danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.