Dresura se ne smije prekidati

Foto: Shutterstock 

DRESURA psa traje tijekom cijelog njegovog života, jer odgoj nije samo izvršavanje ponekad i besmislenih naredba, aportiranje i poslušnost, već doprinosi tome da životinja kroz interakciju osjeti sigurnost i poštovanje.
 
Ljubimci s kojima se radi daleko su privrženiji gospodaru, mirniji, tolerantniji, a imaju i bolji odnos s drugim životinjama. Ako počnete na vrijeme, imat ćete poslušnog i staloženog psa.
 
Da biste svog ljubimca naučili da dođe na poziv, bitno je da imate malo strpljenja i osigurate mu poslastice. Imajte na umu da su psi, posebno štenci, puno niži od vas, te da se morate spustiti na njegov nivo da biste mu privukli pažnju.
 
Dakle, sjedite na pod i pozovite svog psa (možete dozivanje po imenu kombinirati s puckanjem prstima). Kada privučete njegovu pažnju, ispružite ruku kao da ćete ga pomilovati, a čim počne prilaziti, polako je povlačite k sebi, pa će vam pas prići bliže.
 
Tek kada se potpuno približi, nagradite ga poslasticom i maženjem. Vježbu je potrebno ponavljati nekoliko puta tijekom dana, i to uzastopce tijekom dvadesetak minuta. Svaki put kad vašem pasu nešto drugo privuče pažnju, pustite ga da se udalji, a zatim ga pozovite na uobičajeni način.
 
Nakon nekoliko tjedana, pas bi se već trebao naviknuti na to da će, kada ga pozovete i pucnete prstima, dobiti poslasticu. Probajte to učiniti iz druge prostorije i svako uspješno odazivanje nagradite, a neposlušnost ”obilježite” prijekornim tonom. Vježbu ponavljajte više puta tijekom dana, dok je pas usmjeren na igru i ubrzo će početi reagirati na svoje ime.
 
Glavni test kojim ćete provjeriti da li je pas naučio odazivati se na ime treba da se odvijati u dvorištu ili nekom ograđenom prostoru: pustite psa da istražuje i pozovite ga istim tonom i pucnite prstima kao kada ste trenirali u zatvorenom.
 
Pas treba prekinuti sve aktivnosti i prići vam, a vi ga nagradite poslasticom i maženjem. Ukoliko se ne odazove odmah, budite uporni i ne odustajte od naredbe. Nemojte preglasno izgovarati njegovo ime, niti ga često ponavljati jer će to shvatiti kao buku i neće reagirati na očekivani način.
 
Vježbu za naredbu odazivanja po imenu možete dodatno uvježbavati svaki put kada hranite psa. Pripremite mu hranu i stavite u posudicu, a zatim ga pozovite po imenu. Kada se odazove i priđe, spustite posudu na zemlju i dozvolite mu da jede.
 
Life Content

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.