Egzotični ljubimac: Carski škorpion

Foto: Shutterstock

CARSKI škorpion porijeklom je iz Afrike i jedan je od najvećih škorpiona na svijetu. Oni su pitomiji od drugih vrsta škorpiona, ali kao i sve ostale, nije ih preporučivo dirati ako za to nema potrebe. Ubod ovog škorpiona nije opasan, osim ako čovjek nema alergijsku reakciju, ali ipak mu treba pristupati s oprezom. Crne su boje, ali zanimljivo je da svijetle pod ultraljubičastim svjetlom. Uglavnom žive šest do osam godina. Ako ste se odlučili udomiti ovog škorpiona, evo nekoliko savjeta kako se brinuti o njemu. 

 Ovaj škorpion nije društvena životinja i treba ih se držati razdvojene kako bi se izbjegle svađe. Prilikom uzgoja treba biti oprezan, jer mužjaci i ženke imaju jednaku sklonost da se potuku i da se pare, pa je potreban iskusan uzgajivač kako bi poduzeo prave korake.
 
Jedan škorpion može se držati u terariju 35x25cm i visine 25cm. Na dno treba staviti supstrat sličan šumskom tlu koji se sastoji od treseta bez  i kore drveta, dubine 10 do 15cm. Škorpioni se vole skrivati, a rupu će kopat će na hladnijem dijelu terarija. Važno je da imate sigurnosni poklopac na terariju. 
 
Kako bi napredovali potrebna ima je relativno visoka razina vlage, pa svakodnevno lagano navlažite supstrat čistom, svježom vodom. Zahtijevat će i zdjelu sa svježom vodom.
 
Ovaj škorpion je noćna životinja i ne zahtijeva svjetlo, ali je potrebna infracrvena lampa za održavanje temperature, koja mora biti između 25 i 28 stupnjeva. 
 
Glavninu njegove prehrane čine živi kukci, crni i smeđi cvrčci, a ponekad ga možete počastiti i brašnarima. 
 
Količina hrane koju pojede ovisit će o njegovoj veličini i starosti, ali u prosjeku ih treba hraniti tri puta tjedno i tada pojedu oko 6 cvrčaka.
 
Živa hrana škorpionu osigurava visoku razinu proteina koja mu je potrebna. Uz proteine trebaju i kalcij kako bi im vanjski oklop ostao čvrst i zdrav. 
 
Iako nije poželjno dirati škorpiona, povremeno ćete ga morati pomicati. Radite to s oprezom, jer osim repom škorpion napada i kliještima. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.