Glaukom kod pasa i mačaka

Foto: Shutterstock 

GLAUKOM je bolest kod koje je pritisak tekućine u oku veći od normalnog. Ako se ne liječi glaukom se često razvije u sljepoću. Stanje može zahvatiti pse i mačke, iako je kod pasa ta bolest često nasljedna. Kod nasljednog glaukoma važno je potražiti rane simptome, kao što su crvenilo oko očiju, kako bi se na vrijeme započelo s liječenjem. Lijekovi i operacija mogu se koristiti kao sredstva liječenja i zadržavanja vida, ali jednom kad sljepoća uznapreduje ne može se zaustaviti. 

 
Strukture unutar oka okružuje tekućina. U normalnim situacijama protok te tekućine kroz oko dobro je kontroliran. Ali nekad se desi da tekućina ne cirkulira normalno i pritisak unutar oka raste. Glaukom je općeniti termin koji se koristi kako bi se opisao povećani tlak unutar oka.
 
Glaukom je puno češći kod pasa nego kod mačaka i može imati mnogo uzroka. Primarno, glaukoma je nasljedno stanje koje je karakteristično za neke pseće vrste kao što su baset, koker španijel i haski. Uglavnom zahvaća oba oka, ali se ne mora javiti na oba oka istovremeno. Sekundarni glaukom znači da je očni tlak bio normalan sve dok njegovo povećanje nije uzrokovala neka druga bolest. Sekundarni glaukom uzrokuju trauma oka, upala oka ili tumor na oku. Glaukom se može klasificirati kao akutni ili kronični.
 
Glaukom može oštetiti nekoliko važnih struktura unutar oka, uključujući očni živac, mrežnicu i rožnicu. Ozljeda bilo koje od ovih struktura uzrokuje trajnu sljepoću.
 
Glaukom se kod pasa uglavnom dijagnosticira između 3 i 7 godina, ali ugroženi su psi svi dobnih skupina. Bolest uglavnom zahvaća oba oka, iako može proći nekoliko tjedana ili čak mjeseci prije nego što se simptomi koje ste vidjeli na jednom oku pojave i na drugom. Znakovi koji ukazuju na glaukom su:
 
Bol (cviljenje, trljenje lica o pod ili o namještaj)
Mutan vid
Suzenje
Crvene oči
Povećana osjetljivost na svjetlo
Proširene zjenice
Zjenice nejednake veličine
Smanjen apetit
Djelomična ili potpuna sljepoća
Ne želi da ga dirate po glavi
 
Liječenje glaukoma usmjereno je na smanjenje očnog tlaka. U većini slučajeva terapija lijekovima nije dugoročno učinkovita i često se preporučuje operacija. 
 
Jednom kada izgubi vid najvažnije je vašem ljubimcu osigurati udobnost i osjećaj sigurnosti. Glaukom se ne može spriječiti, ali rano otkrivanje simptoma i liječenje mogu usporiti razvoj bolesti i poboljšati život vašeg ljubimca. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.