Idealan kavez za činčilu: Što vam je sve potrebno?

Foto: Shutterstock 

ČINČILE su maleni glodavci porijeklom iz Južne Amerike, nastanjuju kamenjare i suhe dijelove na planinama. Vjerojatno su najpoznatije po svojem nevjerojatno mekanom, gustom i luksuznom krznu. U divljini ih to krzno štiti od elementarnih nepogoda, iako im u zarobljeništvu može stvoriti problem s pregrijavanjem. O ovome morate razmišljati kada odlučujete gdje ćete smjestiti svoju činčilu. Najbolje bi bilo da kavez stavite u hladniji, mirniji dio stana/kuće.
 
Kavez 
 
Veći kavez je uvijek bolje rješenje. Veličina poda bi trebala biti najmanje 60x60 cm, a što se tiče visine, predlaže se da kavez bude visok i obogaćen policama i gredama, po kojima bi se činčila mogla penjati. Najbolji materijal je svakako žica - izbjegavajte plastične kaveze ili igračke, obzirom da će ih činčila grickati i brzo uništiti. 
 
Za podlogu možete koristiti drvo ili novine. Većina kaveza za činčile ima mrežasti pod, koji je lak za održavanje, ali može biti neudoban za činčile pa ih je bolje izbjegavati. Možete zamijeniti pod i police od mreže drvetom. Također, trebalo bi osigurati mjesto za skrivanje, preporučljivo od drveta. 
 
Gdje staviti kavez
 
Kavez bi trebalo smjestiti u najtiši dio kuće, gdje ih ljudske aktivnosti neće uznemiravati i plašiti tijekom dana. Kavez bi također trebao biti u hladnom djelu prostorije, bez izlaganja direktnom sunčevom svjetlu. 
 
Sobna temperatura ne bi trebala biti iznad 25 stupnjeva. Ako nemate klima uređaj, u ljetnim mjesecima, stavite kockice leda u plitku posudu u kavezu, a u ovu svrhu možete iskoristiti i vlažnu zavjesu ili ručnik (voda koja isparava će ohladiti prostor). 
 
Stavite kavez na stol ili postolje. To će učiniti da se činčila osjeća sigurno (činčile će se uplašiti ako se morate naginjati nad kavezom radi interakcije s njima). 
 
Boce s vodom 
 
Staklene boce s vodom su idealne, budući da ih činčila ne može grickati. Ako koristite plastične, obložite ih mrežom, kako biste ih osigurali od potencijalne štete (možete kupiti i mrežaste štitnike). Ako koristite posudu za hranu, ona bi trebala biti teška i od keramike te ju obavezno morate svakodnevno čistiti. 
 
 
Igračke 
 
Osigurajte joj i igračke - pregrade od drveta i grančica (bez pesticida) su odlične igračke za žvakanje. Kao igračke mogu poslužiti i neke igračke za ptice, zatim loptice i prstenčići za kuniće. Bitno je da nabavite igračke koje nemaju sitne ili plastične dijelove, kako ih činčila ne bi progutala. 

Kotači
 
Kotači mogu osigurati nevjerojatnu zabavu, iako možda mislite da ga je besmisleno koristiti, ako činčila na njega nije naviknuta od malena. Potražite kotač veličine 38 cm (manji će biti premali za odrasle činčile) i neka igre počnu.

Činčile i pijesak
 
Pijesak je apsolutno neophodan za činčile. Energično kupanje u pijesku je normalno te one na taj način održavaju svoje bujno krzno čistim i zdravim. Ne samo da on pomaže u održavanju dlake sjajnom i svilenkastom, već je dobro i za opuštanje činčila. S velikim zadovoljstvom ulaze u pijesak, valjaju se i uživaju. 
 
Uvijek koristite kupljeni pijesak za kupanje činčile. To je posebno rađen pijesak za činčile i baš za ovu svrhu. Kada se činčila uvalja u pijesak, on ulazi u njenu kožu i uklanja ulje i prljavštinu iz krzna. Taj pijesak treba biti dovoljno dubok, kako bi se činčila bez problema valjala u njemu. 
 
Preporučuje se teška posuda, koja se ne može lako prevrnuti. Trebala bi biti nešto veća od činčile.   
 
Smjestite ovu posudu u kavez svake večeri, tada su činčile aktivne. Pijesak će vjerojatno prštati okolo, ali na to ćete se morati priviknuti. Isti pijesak se može koristiti ponovno, ali obavezno morate ukloniti izmet i prljavštinu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.