Istina ili laž: Vole li nas psi bezuvjetno?

Foto: weheartit

NAKON prekida veze, nekima je pas bio utjeha, dok drugi tvrde da im ljubimac svakodnevno pokazuje bezuvjetnu ljubav. Međutim, stručnjaci tvrde da naši ljubimci zapravo manipuliraju s nama, a naklonost je izazvana instinktom za preživljavanjem.
 
Istraživač i psiholog Brad Smith, promatrao je ponašanje divljih i pripitomljenih pasa, uspoređujući vukove i divlje pse s našim ljubimcima.
 
Naime, Smith tvrdi da su naši psi izgubili prirodnu sposobnost da razriješe problem pa se umjesto toga oslanjaju na ljude, kako bi dobili ono što žele.
 
"Odgajamo ih kao da su djeca. Za razliku od njih, vukovi laju samo kada su mladunci", objasnio je Smith.
 
Međutim, mnogi vlasnici, ali i druga istraživanja, tvrde da njihovi ljubimci mogu prepoznati sreću, tugu ili anksioznost, kao i da reagiraju na emocionalna stanja vlasnika.
 
"Mi smo vrlo antropocentrični, posebno kada je riječ o psima, jer su društveni i bliski ljudima. Oni mogu pročitati naše emocije i suptilne znakove tuge, ljutnje i sreće i to koriste kako bi dobili nešto od nas. Najuspješnije domaće vrste zapravo su borci za samoodržanje. Oni su shvatili najbolji način da prežive – to da nam budu najbolji prijatelji", otkrio je Smith.
 
Mnogi vlasnici također tvrde da njihovi ljubimci osjećaju sram i krivicu, ali Smith to objašnjava kao osjećaj straha od posljedica.
 
S druge strane, doktor Gregory Berns skenirao je mozgove pasa i smatra da su te životinje sposobne odgovarati emocijama, kao i da zaista osjećaju ljubav.
 
"Samo zato što postoje neuromehanizmi, ne znači da psi obrađuju emocije na isti način kao mi. Mi imamo sposobnost da razmišljamo", zaključio je Berns.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.