Kako opremiti terarij za vodozemce?

Foto: Shutterstock

VODOZEMCI su kralješnjaci koji dio vremena provode na kopnu, a dio u vodi. Žabe i daždevnjaci vodozemci su koje možete držati kao kućne ljubimce u terariju u kojemu ćete im morati održavati stalnu temperaturu jer oni ne mogu sami regulirati vlastitu tjelesnu toplinu.

Količina vode koja im treba razlikuje se od vrste do vrste. Neki vodozemci većinu vremena provode u vodi i iz nje izlaze samo kako bi disali, dok ostali trebaju kamenje na koje se penju kako bi boravili izvan vode. Neki vodozemci, poput daždevnjaka, trebaju vlagu, ali i suhi dio.

Discovery donosi osnovne informacije koje trebate znati o opremanju terarija za vodozemce:



1. Izaberite terarij. Veličina ovisi o količini vode kojom ćete ga ispuniti, broju životinja koje će u njemu živjeti i veličini koju mogu dosegnuti. Najbolje je izabrati stakleni terarij sa sigurnosnim poklopcem.

2. Održavajte primjerenu temperaturu termostatom ili posebnim žaruljama. Temperatura i vlažnost ovise o vrsti pa prije kupovine pažljivo provjerite kakve uvjete zahtjeva vaš vodozemac.

3. Na dno stavite veće kamenčiće ili kombinaciju mahovine i zemlje, ovisno o vrsti. Vrlo je važno da su kamenčići i ostali predmeti dovoljno veliki da ih vaš ljubimac ne može progutati.

4. Dodajte i biljke koje će im pružiti utočište i zaklon, ali i pomoći u održavanju razine vlažnosti. Također pomažu u održavanju vode čistom. Raspitajte se u pet shopovima o biljkama prikladnim za tu namjenu.

5. Ako je potrebno, uredite kopneni dio tako da podijelite terarij u dva dijela. Tlom i mahovinom prekrijte suhi dio. Neki vodozemci trebaju kamenje na koje se penju, a drugi skrovište u koje se mogu skloniti. Provjerite potrebe vašega ljubimca.

6. Osigurajte mu pravilan ciklus svjetlosti i mraka kako biste simulirali izmjenu noći i dana. To možete učiniti uz pomoć lampe za akvarij/terarij i tajmera.

7. Ugradite filter i redovito mijenjajte vodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.