Kako se učinkovito riješiti životinjskih dlaka i mrlja u kućanstvu?

Foto: Shutterstock

DONOSIMO vam nekoliko savjeta kako se riješiti ovih neizbježnih problema, koje vam donosi ljubimac u kući.

1. Dlake na tepihu
 
Njih ćete se najbolje riješiti redovitim usisavanjem, nekoliko puta na tjedan.
 
2. Dlake na tvrdom podu
 
Na drvenim i drugim tvrdim površinama, dlaka ćete se najbolje riješiti elektrostatičnom krpom. Učinkovitije su od usisavača utoliko što zadržavaju prašinu na sebi.
 
3. Dlake na odjeći
 
Taj ćete problem riješiti ljepljivim valjkom, a ukoliko ga nemate u kući, pomoći će i obična ljepljiva traka. Izaberite što deblju, šo će vam bar malo olakšati posao.
 
4. Dlake na tapeciranom namještaju
 
Postoji stari trik s gumenim rukavicama, koje prethodno namočite u vodu, a zatim njima lagano prijeđete preko namještaja. Dlake će se zalijepiti na rukavice, a rukavice je bitno često ispirati. Danas u pet centrima možete nabaviti i rukavice namijenjene isključivo sakupljanju dlaka i to po cijeni od 50 kuna. Ako možete birati, radije izaberite kožni namještaj, koji se puno lakše čisti ili na njega stavljajte presvlake.
 
5. Mrlje od urina
 
Što prije krenete uklanjati mrlju od vašeg ljubimca, to bolje, jer njihov urin može trajno promijeniti boju vašeg tepiha. Pomiješajte 1/4 žličice deterdženta za pranje suđa s jednom šalicom mlake vode te miješajte ručnim mikserom, sve dok se ne zapjeni. Otopinu nanesite na mrlju čistom bijelom krpom te nježno trljajte, a zatim osušite drugom čistom krpom i tako sve dok mrlje ne nestane.
 
Neugodnih mirisa riješit ćete se na sljedeći način: pomiješate vodu i deterđžent na isti način, dobro istrljajte i posušite te zatim na mrlju nanesite bijeli ocat. Također ga dobro utrljajte i pričekajte da se posuši, a nakon toga na mrlju nanesite i malo sode bikarbone. Ostavite ju da se dobro posuši, a zatim dobro usisajte to mjesto.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.