Kako spriječiti ugrize hrčka?

Foto: Shutterstock

DONOSIMO savjet kako da svog malenog glodavca odviknete od te ružne navike.

Ako vaš ljubimac pripada patuljastim vrstama, onda očekujte da će biti skloniji takvom ponašanju, nego sirijski hrčak, barem u početku. Odgovor leži u tome da su oni jednostavno manji pa su i skloniji više se braniti. No, ono što morate znati jest da hrčci ne moraju gristi i da mu možete pomoći razbiti tu naviku.
 
Važno je da razumijete da to ne mora nužno značiti da je vaš hrčak agresivan. Činjenica je da je njegova čeljust jača i spretnija od njegovih kratkih i slabih šapica. Hrčak može izgraditi kuću s njom, a ako dođe do situacije gdje mu je nešto stalo na put, vrlo je vjerojatnije da će on u napad krenuti ustima, nego šapama. Od ugriza vas tada neće spasiti niti gumena rukavica, o kojoj ste možda dosad razmišljali kao rješenju. Za njega su koža i rukavica ista stvar, a rukavica bi ga još dodatno mogla prestrašiti. Hrčci su također itekako svjesni mirisa, ali to bi mogao biti razlog ugriza samo ako mirišete na hranu ili na drugog hrčka. Zato je vrlo važno da uvijek operete ruke sapunom, prije nego ga primite u ruke. U isto vrijeme, vi želite da vas vaš ljubimac prepoznaje po vašem prirodnom mirisu, jer želite da zna da ga ne želite povrijediti i da se ne treba brinuti za svoju sigurnost.
 
Dakle, ono što morate napraviti jest naviknuti hrčka na taj miris i to da je u blizini vas. Svaka takva seansa trebala bi trajati u prosjeku 5 do 15 minuta, a trebali bi ju ponavljati jednom dnevno.
 
1. Stavite svog hrčka na veliku i ravnu površinu. Kauč ili krevet su idealni za to, jer nose vaš miris. 
 
2. Pustite ga da slobodno hoda, a svako malo blokirajte mu put, sa stražnjom stranom ruke. Dva su razloga za to: hrčci imaju instinktivni strah od kandži, a naši se prsti ne razlikuju mnogo od njih. Također, tako vas neće imati za što ugristi.
 
3. Ako vaš hrčak izgleda kao da bi mogao ugristi, vrlo lagano mu puhnite u lice. Neće mu se svidjeti, ali ako to učinite nježno, neće to uzeti kao nešto jako ružno, ali će ga odvratiti od bilo kakvog pokušaja ugriza. Nikada nemojte vikati ili biti agresivni s njim. On nikada neće shvatiti što je učinio loše, već će samo misliti kako ga pokušavate napasti. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.