Kako ukloniti krpelja?

Foto: Shutterstock
 
KRPELJI se uglavnom uhvate na ljubimca kad se on kreće u grmlju, livadama, šumi...
 
Često će se uhvatiti za vrat psa, u njegove uši, između tijela i udova, te između prstiju. Na mačkama ih često pronalazimo na vratu ili licu. Osim što uzrokuju iritacije i anemiju, krpelji su također prijenosnici bolesti poput lajmske bolesti i pjegavog tifusa. 
 
Pročitajte nekoliko savjeta veterinara kako da uklonite krpelja:
 
Izbjegavajte direktan kontakt s krpeljom noseći gumene zaštitne rukavice. Ne dirajte oči, nosnice ili usta nakon što ste dirali krpelja. 
 
Zamolite nekog da vam pridrži ljubimca i smiruje ga dok vi vadite krpelja.
 
Natopite alkohol preko i oko krpelja.
 
Uhvatite nametnika sa steriliziranom pincetom najbliže koži što možete vašeg ljubimca.
 
Povucite pincetu s ravnomjernim, jednakim trzajem. Ne zavrćite, trzajte, stišćite ili gnječite krpelja, jer biste tako mogli  ostaviti dijelove krpelja u tijelu životinje ili učiniti da krpelj ispusti dijelove ili tekućine koji će izazvati infekciju.
 
Stavite krpelja u posudu s alkoholom. sačuvajte ga u slučaju da ga morate dati veterinaru na analizu ukoliko će vaš ljubimac pokazivati znakove infekcije. Nemojte baciti krpelja u smeće ili wc školjku jer ga to neće usmrtiti. 
 
Provjerite dio tijela gdje se nalazio krpelj. Ako koža nije crvena ili upaljena, dezinficirajte je i stavite topli oblog na to područje koji će ukloniti eventualne ostale dijelove. Ne koristite pincetu!
 
Skinite rukavice i operite ruke sa sapunom. 
 
Sterilizirajte pincetu alkoholom ili držeći je iznad plamena.
 

Kontrolirajte mjesto ugriza nekoliko tjedana kako biste primijetili eventualne infekcije. Ako koža postane crvena ili upaljena, odvedite ljubimca i posudicu s krpeljom na stručnu analizu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.