Kućni zmaj: Bradata agama

Foto: Shutterstock 

AKO ste odlučili da vaš novi kućni ljubimac bude gušter onda je Bradata agama pravi izbor, jer se pokazalo da ova vrsta guštera voli biti u društvu ljudi. 

 
Donosimo vam njegove karakteristike i savjete za njegovo držanje u kući 
 
Bradata agama živi u sušnim pustinjskim i polupustinjskim dijelovima središnje Australije. Ovaj gušter je dnevna životinja, a većinu vremena dok je budan provede u grmlju i na drveću, ali može ga se pronaći i kako se sunča na stijenama. U vrijeme velikih vrućina zakopa se pod zemlju.
 
Njegova prehrana je kombinirana, jede hranu biljnog i životinjskog porijekla. 
 
Gušter je svijetlo smeđe do žute boje. Dobio je naziv "bradati", jer ima sposobnost širenja kože u području grla kada se osjeća ugroženim ili kada udvara ženki pred parenje. Tijelo mu je spljošteno, a to još više dolazi do izražaja ako je uznemiren. Ima bodlje na grlu, s obje strane glave i duž tijela. Glava mu je klinastog oblika, a rep je dugačak gotovo koliko i tijelo. Dok su mladi, teško je razlikovati mužjake od ženki. Kad odrastu, mužjaci imaju veću glavu i tamniju bradu, a može ih se razlikovati od ženki i po bedrenim porama. Mužjaci narastu do 61cm duljine, uključujući rep. 
 
Terarij za odraslu agamu trebao bi biti otprilike 500 l zapremnine. 
 
Rasvjeta je nužna za ove gmazove, a potrebno je da lampe imaju zrake UVB spektra kako bi lakše sintetizirali vitamin D3 nužan za pravilan razvoj. 
 
Temperatura u terariju treba imati raspon od 40-46 stupnjeva ispod lampe za sunčanje, a između 22 i 26 stupnjeva u ostatku terarija. Nužna je razlika u temperaturama, jer konstantno visoke temperature mogu dovesti do dehidracije guštera. Ispod lampe za sunčanje postavite kamen ili granu kako bi se agama na njoj odmarala. Kako su ovo dnevne životinje, na večer svakako gasite svjetlo kako bi mogle spavati. 
 
Osim kamena za sunčanje, napravite mu i mjesto za skrivanje, a dno terarija prekrijte s minimalno 5 cm pijeska. 
 
Agame piju jako malo vode, a svu hidrataciju uzimaju preko hrane, iz voća i povrća.Ali to ne znači da im je ne treba nuditi. Vlagu im možete vratiti i kupanjem u toploj vodi. 
 
One su svejedi i jedu jako puno. Hranite ih voćem , povrćem , skakavcima, žoharima, cvrčcima i glistama.
 
Bradate agame su otporniji primjerci koji dobro podnose promjene temperature i vlage. 
 
Prije nabave agame dobro se educirajte o vrsti i svim potencijalnim problemima, kako bi na vrijeme mogli reagirati ako uočite da nešto nije u redu. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.