Ljetni rizici za pse i mačke

Foto: Shutterstock

JEDNA od najboljih strana ljeta jest mogućnost da izvodite svoje ljubimce van kako bi uživali u lijepom vremenu. Međutim, važno je sjetiti se da vrućina za njih može biti opasna. Budući da nam ne mogu reći kada im je vruće, sami moramo procijeniti kada je vrijeme za njih pretoplo i kako ih održati na sigurnom. U vrućim ljetnim mjesecima ljubimcima najviše prijete:

Toplinski udar

Kod toplinskog udara tjelesna temperatura raste iznad normalne razine što u ekstremnijim situacijama može dovesti do kolapsa nekih organa i smrti. Simptomi toplinskog udara su letargija, otežano disanje i nereagiranje na okolinu. Toplinski je udar češći kod pasa s kratkim njuškama, kao što su mopsovi. Kako biste ga spriječili, pobrinite se da je pas dovoljno hidriran, u sjeni te da nije izložen najvećoj vrućini. Neka mu voda uvijek bude dostupna i nikada, ali baš nikada, ga ne ostavljajte samoga u automobilu.

Opečene šape

Opečene šape rizik su o kojem mnogi vlasnici ljubimaca ne razmišljaju. Asfalt se ljeti može zagrijati na vrlo visoku temperaturu te tako ugroziti sve ljubimce koji po njemu hodaju. Općenito je pravilo: Ako je podloga prevruća da biste po njoj hodali bosi, prevruća je i životinjama. Šetnje u koje ste inače išli poslijepodne premjestite za večer, kada je ugodnije i kada se asfalt malo ohladi.

Infekcije uha


Mnogi vlasnici ljubimaca svoje životinje vode na more, rijeke i jezera kako bi se i oni isplivali. Iako je to odlična aktivnost, plivanje i voda povećavaju rizik od pojave infekcije uha. Kako biste je spriječili, psu svaki put nakon plivanja detaljno očistite uši.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.