Mačji život: opasnosti koje vrebaju izvan kuće

Foto: Shutterstock

BEZ obzira da li ste udomili odraslu mačku ili malog mačića morate donijeti odluku da li želite držati mačku u dvorištu ili u kući. Naučite što je potrebno da vaša mačka živi zdravo i sretno izvan kuće i to će vam pomoći da donesete odluku.  

Lako je zamisliti mačku kako se odmara pored vaših nogu i uživa na suncu. Malo je teže shvatiti koje sve opasnosti prijete vašoj mački kada boravi van kuće: 
 
Sukob s drugim životinjama. Možda nećete shvatiti da vaša mačka ima rane sve dok se ne inficiraju. Rane od sukoba zahtijevaju odlazak veterinaru.
 
Mačke koje žive vani sklonije su bolestima kao što je herpes, bjesnoća ili paraziti. Također su skloni infekcijama kao što je mačja leukemija.
 
Automobili su velika opasnost za mačke. Jedno istraživanje je pokazalo kako auti godišnje udare 5.4 milijuna mačaka. 
 
Buhe, krpelji i crvi još su jedna od opasnosti koje prijete mačkama. 
 
Antifriz, izbjeljivači, gnojiva, pesticidi, insekticidi i otrovi protiv glodavaca velika su opasnost za mačke koje žive vani.
 
Prije nego što izvedete mačku vani, pobrinite se za njenu sigurnost.
 
Ogradite vanjski prostor u kojem će mačka boraviti. Tako ćete biti sigurni da mačka neće odlutati i doći u doticaj s vanjskim opasnostima.
 
Stavite joj ogrlicu. Na taj će način drugi ljudi znati da vaša mačka ima dom i moći će vas kontaktirati ukoliko je pronađu. Dobro je da vaša mačka ima mikročip iz istog razloga.
 
Redovito cijepite svoju mačku kako bi spriječili potencijalne zarazne bolesti. 
 
Koristite prah protiv buha i krpelja kako bi zaštitili svoju mačku od nametnika. 
 
Sunce, svježi zrak i trčanje na otvorenom važni su za mačje zdravlje. Kako bi mačka sigurno boravila na otvorenome, probajte ju naučiti da hoda na uzici. Namjestite prostor na prozoru kako bi se mačka mogla sunčati i odmarati. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.