Neobično malo stvorenje: Kineski kukmasti pas

Foto: Shutterstock

OVA neobična pasmina još uvijek je poprilično rijetka, ali zbog svojih karakteristika to bi se uskoro moglo promijeniti. Donosimo vam detaljan prikaz ove preslatke pseće vrste.

Originalno je uzgojen u Africi i zvali su ga Afrički bezdlaki terijer. Kasnije su ga kineski trgovački brodovi prenijeli u Kinu i nazvali Kineski kukmasti pas. To ime je ostalo do danas.

Kineski kukmasti pas naraste do 30 cm, a težina mu nikada ne prelazi 4,5 kg. Ova pseća vrsta posebna je po tome što nema dlaku, osim na glavi, repu i nogama.

Ovi psi su spretni, dražesni i stvarno ih je lako zavoljeti. Odan je i zaigran kad su djeca u pitanju, ali kako ova vrsta nema dlaku koja bi je štitila treba biti na oprezu kako ih se ne bi ozlijedilo. Već u ranoj dobi započnite sa socijalizacijom psa izlažući ga glasnim zvukovima i vanjskim aktivnostima, kako se ne bi pretvorio u plašljivca. Jako su inteligentni i lako ih se nauči da izvode razne trikove, a dobri su i sa drugim ljubimcima, primjerice mačkama. Ne laju. Vole se penjati i kopati rupe. Jako se vežu za svoje vlasnike, traže stalno društvo i uvijek trebaju vođu.

Kineski kukmasti pas lako dobiva na težini pa pripazite da ga ne hranite previše. Zahtijevaju više pažnje od ostalih pasa, jer nemaju dlaku pa je koža sklona iritacija ali i opekotinama od sunca. Kod ove pasmine česta je pojava ispadanja i truljenja zubiju. U većini slučajeva alergični su na vunu.

Izvrsni su za stan, zaposlene ljude i one sklone alergijama. Aktivni su i vole šetnju, pa iako su maleni i slatki pokušajte odoljeti porivu da ih stalno nosite na rukama. Za zimske šetnje obavezan je kaputić.

Jako su čisti i nemaju nikakvog mirisa, a nisu skloni ni buhama. Zahtijevaju redovito kupanje nakon kojeg se u kožu umasira malo ulja da bi se ostala mekana.

Ovi psi u prosjeku žive 10 do 12 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.