Njemački bokser: Zaigrano vječno štene te odličan radni pas

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

NJEMAČKOG se boksera često naziva "psom prekrasne ružnoće". Radi se o nježnom i zaigranom psu privrženom obitelji koji je uz to i odličan pas čuvar te policijski i vojni pas.


Porijeklo

Bokser je nastao križanjem više bavarskih pasmina, a kasnije i precima mastifa i buldoga te je u početku korišten za lov te za čuvanje stoke, ali prema nekim izvorima i za borbe s bikovima. Pasmina je nastala sredinom 19. stoljeća te uskoro postala vrlo cijenjena pa je u Münchenu 1897. osnovan Deutscher Boxer klub, kada je izdan i standard pasmine koji je 1902.i 1905. godine doživio neke preinake. Taj standard i danas vrijedi.

Izgled




Bokser je pas srednje do nešto više visine te snažne i kompaktne građe i muskulature. Mužjak bi trebao biti visok od 57 do 67 centimetara te težiti od 30 do 32 kilograma, a ženka od 53 do 59 centimetara te od 24 do 25 kilograma. Prepoznatljiv je po četvrtastog građi, dubokim prsima i glavi na kojoj se nalazi tamna maska (samo na njušci). Donja čeljust se u blagom luku uzdiže i nadilazi gornju, a usne su spuštenu u luku prema dolje s kožom koja visi sa strane. Nosnice su široke. Ima kratku i oštru dlaku žute (od svijetložute do jelenje crvene) ili tigraste boje, a obje mogu imati bijele oznake. Ima ih i u drugim bojama, posebice bijeloj, ali one nisu priznate standardom.

Temperament


Bokser je znatiželjan i zaigran te se zapravo cijeloga života ponaša pomalo poput šteneta, dakle, zna biti malo samovoljan. Veseo je, voli skakutati i glupirati se pa ga od prvih dana treba ustrajno odgajati i učiti da ne skače na ljude.

Dobro se slaže s djecom, ali ih zbog svoje živahne naravi može nenamjerno srušiti. Dobro se odnosi i prema drugim životinjama i psima. Prema ljudima koje poznaje je ljubazan, ali je oprezan prema neznancima, što ga čini dobrim psom čuvarom. Osim toga ga nerijetko možemo vidjeti i kao policijskog ili vojnog psa te psa koji sudjeluje u potragama i spašavanjima.

Održavanje


Vrlo je čist, malo se linja i sam se čisti lizanjem pa nećete imati mnogo posla s njegovim krznom.

Iako može živjeti u stanu, imajte na umu da mu treba dosta igre i kretanja pa ćete ga morati često izvoditi u šetnju. Zato će se najbolje osjećati u ograđenom dvorištu u kojemu će imati prostora za svoje male nepodopštine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.