Papige: Čudna ponašanja koja su zapravo sasvim normalna

Foto: Shutterstock

SVI novopečeni vlasnici kućnih ljubimaca imaju mali milijun pitanja.

A ako ste se odlučili postati vlasnik papige, niste iznimka. Neka ponašanja mogla bi vam se činiti vrlo čudna, ali uvjeravamo vas, potpuno su normalna, posebno na početku. Evo na što točno mislimo.
 
1. Bacanje hrane
 
Sigurno ste primijetili da vaša ljubimica ponekad razbacuje hranu iz hranilice, posebno ako se radi o tigrici. Iako vam to možda izgleda kao problematično ponašanje, uvjeravamo vas da nije i ono može potrajati i neko dulje vrijeme.
 
2. Ne jede hranu
 
Ne brinite, samo joj olakšajte prilagodbu na novu okolinu, jer je takvo ponašanje vrlo često posljedica šoka od promjene. Pobrinite se i da ona, bez obzira, baš uvijek u svom kavezu ima svježu hranu. 
 
3. Ne pije vodu
 
Općenito, papige piju vrlo malo vode pa ćete možda misliti da ju ona uopće ne pije. No, ne brinite, manjim vrstama dovoljno je i svega nekoliko kapi vode na dan. Kao i kod hrane, bitno je samo da svojoj pernatoj ljubimici mijenjate vodu svaki dan te da redovito čistite pojilice i hranilice.
 
4. Ubrzano mahanje krilima
 
Na to također nemojte gledati kao problem, već kao činjenicu da vaša papiga ima višak energije, koji negdje mora izbaciti. Umjesto razmišljanja o čemu bi se tu moglo raditi, dobro zatvorite sva vrata i prozore te ju pustite da slobodno leti po sobi, čak i nakratko, ako nemate previše vremena. Općenito, vodite računa da svakodnevno svom ljubimcu omogućite malo slobode.
 
5. Ne miče se 
 
Suprotno ponašanje od sumanutog mahanja krilima po kavezu, je kad vaš ljubimac nepomično stoji nasred kaveza i promatra stvari oko sebe. Ako se pitate zašto to radi, to je vjerojatno zato što želi skrenuti pažnju sa sebe. Nakon nekoliko dana u novom domu, vaša papiga će se socijalizirati i početi ponašati normalno. Kako bi izbjegli takvo ponašanje, neka vašu pticu u kavezu odmah dočekaju igračke i ukusne poslastice, s kojima se odmah može zabaviti i tako ublažiti stres.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.