Psi se obožavaju maziti: Gdje ih dodirivati, a gdje ne?

Foto: Shutterstock

PSI se vole maziti, vole se da ih se dodiruje i češka, osobito ako to rade vlasnici ili poznati ljudi u koje imaju povjerenja. Međutim, dobro je znati da postoje dijelovi tijela koje će pas rado prepustiti našem dodiru te dijelovi koje ne voli da se dodiruju.

Leđa i prsa sigurna su područja i psi se brzo nauče da ih se tamo dodiruje. Također, brojni psi nisu naviknuti da ih diraju stranci, tako da imajte na umu da, kad prilazite nepoznatom psu, prije nego što na njega nasrnete češkanjem i maženjem, raširite ruke i dopustite mu da vas ponjuši i "istraži". Ako pokaže da nema problema s vama, možete ga nježno dodirivati.

Ako psu prvo pristupite tako da počnete maziti po trbuhu, niže od prsiju, pas bi se mogao uznemiriti jer to obično nije pristup i prvi kontakt na koji je naviknuo. Koliko god taj dodir bio nježan, pas će se malo uznemiriti i pokušati ga izbjeći. Još jedan dio koji psi ne vole da im dodirujete jest područje između stražnjih nogu. U tom će slučaju pas najčešće pokušati sjesti kako bi prekinuo dodir.

Psi također ne vole pokrete rukama odozgora koje doživljavaju kao prijetnju. Spustite ih niže, ispred njihove njuške. Isto tako ne vole položaje u kojima su sputani i potpuno podređeni, osobito ako se s druge strane nalazi potpuni stranac. Tako će izbjegavati zagrljaj i podređeno valjanje na leđima pred nepoznatom osobom. S vlasnikom u kojega ima povjerenja tu neće imati nikakvih problema. 

Zaključno, dijelovi tijela po kojima psi najviše vole da ih mazite i pritom se osjećaju najsigurnije su leđa i prsa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.