Puli: Inteligentan i veseo mađarski ovčar s dreadlocksima

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

PULI ili mađarski ovčar živahan je i inteligentan, ali pomalo zahtjevan pas prepoznatljivoga i neobičnoga krzna. Radi se o relativno rijetkoj pasmini.

Izgled

Puli je pas srednje veličine neobične, visok do 44 centimetra i teži otprilike od 11 do 12 kilograma. Posebno se ističe njegova čupava i dugačka dlaka koja može biti u crnoj, bijeloj i sivoj boji i koja zahtijeva posebnu njegu. Prepoznatljiva dlaka se počinje formirati oko devetog mjeseca starosti, i to tako da se donja dlaka počne uvijati oko nove vanjske dlake pa nastaju rezanci slični dreadlocksima.

Porijeklo


Ovo je stara pasmina koja je migracijama starih Mađara došla iz središnje Azije prije više od tisuću godina. U Aziji postoje legende da je pas takvoga izgleda postojao prije čak šest tisuća godina i moguće je da se radi o pretku pudle.

Temperament

Ova je pasmina vrlo živahna, puna energije i odlučna. Simpatičan je, voli društvo i vrlo izdržljiv, ali zna biti i poprilično tvrdoglav i zahtjevan pa ga je nešto teže dresirati. Zbog toga mu treba uporan i iskusan vlasnik. Ima vrlo izražene ovčarske instinkte pa će djecu, manje životinje pa čak i odrasle ljudi pokušavati okupiti u skupine. Sumnjičav je prema neznancima pa je dobar pas čuvar. Prosječno živi od 12 do 14 godina.

Njega

Za uređivanje dlake ovog neobičnog hodajućeg pulovera treba dosta vremena. Najviše joj pažnje treba posvetiti u ranijoj dobi kada se dlaka počinje formirati i kada treba razdvajati trake. Nije ga problem okupati, ali sušenje traje vrlo dugo pa se preporučuje osušiti ga fenom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.