Sijamska mačka: Elegantna i brbljava mezimica koja obožava ljude

Foto: Shutterstock

SIJAMSKA je mačka jedna od najstarijih i najcjenjenijih pasmina domaće mačke, vrlo karakterističnoga izgleda.

Porijeklo

Sijamska je mačka prava orijentalna ljepotica. Porijeklom je iz nekadašnjeg Sijama, današnjeg Tajlanda. Vjeruje se da je pasmina stara preko 500 godina, a u Europu je stigla u drugoj polovici 19. stoljeća.

Izgled


Ima jednobojnu bijelu, plavkasto-srebrnu ili krem dlaku sa smeđim obilježjima na licu, repu, nogama i ušima. Krzno joj je vrlo kratko i svilenkasto. Vrlo je elegantnoga i vitkoga tijela, na tankim, dugim nogama. Oblik glave je dosta ravan, njuška klinastoga oblika, a uši dosta velike u usporedbi s glavom. Uvijek ima plave oči.

Temperament



Ove su mačke aktivne, energične i vrlo društvene. Vole ljude, umiljate su i mazne, a ponekad se doimaju kao da vam nešto pričaju.

Zanimljivosti


Mačići se rađaju potpuno bijeli, a tamnija se područja razvijaju tek kasnije. Većina pripadnica ove pasmine pravu boju dobije tek nakon prve godine života.

Dugoga su životnoga vijeka, žive preko 15 godina.

Vrlo je laka za održavanje, a četkanje joj čak može oštetiti krzno. Najbolje je rukom proći dok je mazite i tako pokupiti otpale dlake.

Suci na natjecanjima osobito cijene vrlo vitke primjerke dugoga tijela pa se pažljivom selekcijom ova pasmina tijekom nekoliko desetljeća transformirala. Mačke manjeg broja uzgajivača koji su nastavili uzgajati originalnu pasminu više nisu toliko cijenjene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.