Sirijski hrčak: Mirna i dobroćudna noćna životinjica

Foto: Shutterstock

SIRIJSKI hrčak postoji u više varijanti - zlatni hrčak, meda hrčak (dugodlaki), crni meda hrčak, europski crni meda hrčak, običan hrčak, a varijanta bez dlake se nekad naziva i izvanzemaljac. Prirodna boja sirijskih hrčaka je zlatno-smeđa (krzno prošarano tamnijim i svjetlijim nijansama) sa svjetlijim trbuhom. Ima tamne oznake na obrazima koje se protežu od čeljusti prema uhu. Tehnike selektivnog razmnožavanja stvorile su varijacije boja i šara.

Ponašanje i temperament

Riječ je o noćnim hrčcima koji se povremeno bude tijekom dana. Uglavnom su dobroćudni i mirni pa je nošenje olakšano. Na glasu su kao mrgudi, ali to je obično zbog neiskustva u nošenju ili pokušaja nošenja kada im se radije spava.

Društvene karakteristike


Sirijski hrčak voli samoću i teritorijalan je. Uvijek bi ih trebalo držati pojedinačno. Mogu tolerirati druge hrčke kada su mladi, ali nakon 8-10 tjedana života počinje borba za teritorij koja ponekad može biti fatalna.

Napomene u vezi s njegom

Osnovna njega je ista kao i za ostale hrčke. Preporučuje se izbjegavanje plastičnih kaveza za sirijske hrčke s obzirom na to da onemogućuju ventilaciju, a i teže se čiste. Mrežasti kavez ili akvarij su bolja rješenja. Hranite ih kvalitetnom hranom za hrčke uz dodatak male količine svježe hrane, piše portal Životinje.rs.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.