Škotski fold: Preslatka razigrana maza preklopljenih ušiju

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

ŠKOTSKI fold je vrlo zanimljiva mačke srednje veličine, posebno prepoznatljiva po malim, preklopljenim ušima i vrlo umiljatom karakteru.


Porijeklo

Kako piše Animal Planet, škotski ovčar William Ross je 1961. godine primijetio bijelu mačku s čudnim, savijenim ušima na susjednoj farmi u škotskoj regiji Tayside. Saznao je da se radi o mački Suzie koju su imali susjedi. Ubrzo je sa suprugom uz pomoć genetičara počeo raditi na uspostavi nove pasmine. 1973. pasminu je priznala CFA, a škotski je fold ubrzo postao jedna od vrlo popularnih pasmina mačaka.

Izgled



Svi škotski foldovi dolaze na svijet s ravnim ušima, a uši se nakon oko tri tjedna počnu savijati, ali ne svim mačićima pa uzgajivači moraju pričekati kako bi vidjeli kako će im uši konačno izgledati.

Škotski fold je mačka srednje veličine i zaobljene građe i glave. Ima specifične male uši koje su savijene prema naprijed ili prema dolje i velike, izražajne oči. Krzno može biti svih boja i uzoraka te različitih dužina.

Karakter


Ova je mačka izuzetno simpatična, prijateljski raspoložena te vrlo blage i umiljate prirode. Inteligentna je i zaigrana te se sa svima dobro slaže, od djece do drugih životinja. Veže se uz vlasnika, ali se dobro prilagođava i drugim ljudima i situacijama.

Briga



Treba je redovito češljati i četkati, ali to ne oduzima mnogo vremena. Također joj treba redovito provjeravati i čistiti uši.

Zanimljivosti


Preklopljene uši uzrokuje dominantan gen koji utječe na hrskavicu u ušima, zbog čega poprimaju specifičan oblik. Kako je gen dominantan, svi škotski foldovi moraju imati barem jednog roditelja s preklopljenim ušima. Ako oba imaju preklopljene uši, raste vjerojatnost od urođene nasljedne bolesti osteodistrofije, što znači da im se proširuju i iskrivljuju kosti. Zbog toga se obično pare jedan fold preklopljenih i drugi uspravnih ušiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.